Stalna podrška
4k

Kanadski grad Hamilton čestitao Dan državnosti BiH na elektronskom panou

Klix.ba
Foto: BIC Hamilton
Foto: BIC Hamilton
Kanadski grad Hamilton čestitao je BiH 25. novembar, Dan državnosti, na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine u tom gradu.

Iz Hamiltona je još jednom u svijet poslana poruka: Bosna i Hercegovina, koja je ostala država kroz svoju dugu historiju, je historijsko-politička činjenica koja se ne može potisnuti iz državnog postojanja. To što grad Hamilton obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine je znak priznavanja bh. države, ali i znak da poštuju aktivizam bh. dijaspore koja predstavlja realnu snagu i ključnu polugu bh. stvarnosti i državnosti u ovom gradu.

"BiH ima svoj glas u Hamiltonu, naši prijatelji u Skupštini grada Hamiltona nas podržavaju, držimo svoju sudbinu u svojim rukama", kazali su iz kanadskog Instituta za istraživanje genocida.

Istakli su kako Kanada nizom odluka podržava državu BiH: Bosanski jezik je priznat u Kanadi, narodno ime Bošnjak se upotrebljava u kanadskim dokumentima, genocid u BiH se izučava u školama, kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije rezolucije o genocidu u BiH, podržana je inicijativa za osnivanje Kluba prijatelja BiH u kanadskom parlamentu, organizovana je stalna izložbena postavka o genocidu u BiH u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku, genocid u BiH je prezentiran Kanađanima i kanadskim univerzitetima, otkriven je spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru, iniciran je projekt kojim je kanadska vlada podržala obilježavanje Svjetskog dana bijelih traka, itd.

"Posebno je važno što kanadski gradovi na prigodan način obilježavaju Dan državnosti Bosne i Hercegovine i Dan nezavisnosti BiH, Svjetski dan bijelih traka i Dan genocida u Srebrenici", kazali su iz ove organizacije te su se zahvalili gradonačelniku Hamiltona i članovima gradske skupštine na stalnoj podršci državi Bosni i Hercegovini.