Novi potezi
34

Kanada razmatra raspoređivanje neborbenih jedinica u Ukrajini, ali sa uvjetima

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bill Blair, ministar nacionalne odbrane Kanade, priznao je mogućnost da se kanadski instruktori pod određenim uvjetima vrate u Ukrajinu radi obuke ukrajinskih vojnika.

Blair je o tome govorio na tragu nedavnih izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Ranije je odbacio mogućnost raspoređivanja borbenih jedinica u Ukrajini.

Sigurnosni sporazum između Kanade i Ukrajine, potpisan prošlog vikenda, predviđa da se Kanada može vratiti provođenju obuke u Ukrajini kada to uvjeti dopuste.

"To se mora učiniti na prilično oprezan i ograničen način, mogućnost pružanja obuke. Ne želim suprotstaviti osoblje kanadskih oružanih snaga ni blizu borbenog područja koje bi moglo stvoriti dojam da preuzimamo bilo koju komponentu borbene uloge", kazao je Blair.

Blair je primijetio da je kanadska vojska već malo prisutna u Ukrajini kako bi zaštitila kanadsko diplomatsko osoblje i da je obučila hiljade ukrajinskih vojnika u sklopu operacije Ujedinitelj – iako je ova misija premještena iz Ukrajine u druge zemlje nakon što je Rusija pokrenula invaziju punog opsega u 2022.

"Obučavali smo Ukrajince posvuda, ali mislim da je postojalo priznanje da je dio te obuke izazovan jer je teško natjerati ljude iz Ukrajine na obuku", rekao je Blair, referirajući se na rasprave koje su se vodile u Parizu.

"Bilo je (bilo) nekih rasprava o tome, možemo li to učiniti učinkovitije i je li to moguće učiniti u Ukrajini?" on je dodao.

Blair je izjavio da su neke zemlje izrazile zabrinutost da bi se takva operacija potencijalno smatrala borbenom ulogom i mislim da je postojao široki konsenzus da to nije prikladno, a mi to ne radimo.