Satelitski snimci potvrdili
0

Kampovi smrti "rastu" u Sjevernoj Koreji

Sarajevo-x.com
Vlada Sjeverne Koreje može demantovati njihovo postojanje, ali fotografije snimljene iz svemira otkrile su koncentracione logore u kojima je zatvoreno više od 200.000 građana u toj zemlji.

Muškarci, žene i djeca su prisiljena da rade sedam dana u sedmici kao robovi i pritom jedu štakore, žabe, zmije, insekte, pa čak i izmet kako ne bi umrli od gladi u logorima. Ranije je bilo mutnih fotografija snimljenih putem satelita, ali nove detaljne fotografije omogućile su bolji pogled na ove objekte, dokazavši kako su se još proširili.

Stručnjaci kažu da ljude često hapse u njihovim kućama ili na ulicama zbog navodnih političkih zločina, a ne stvarnih prekršaja. Polovina od svih zatvorenika će umrijeti od gladi ili pothranjenosti, zajedno s drugima koji umiru zbog fatalnih bolesti koje napreduju u sirotinjskim uvjetima. I to, naravno, ukoliko prežive torture, mučenja, strijeljanja ili javno kamenovanje, tvrde bivši zatvorenici. Jedna od fotografija pokazuje Yodok kamp, koji ima oko 50.000 sjevernokorejskih zarobljenika i skriven je u brdima oko 110 km od glavnog grada Pyongyanga.

Kang je imao samo devet godina kad su on i njegova porodica bili poslani tamo zbog političkih zločina. "Nismo imali hrane. Jeli smo sve što nam je došlo pod ruku, morali smo naći načina da preživimo", rekao je za američku televiziju CBN.

"Iako sam bio zarobljen prije mnogo vremena, kad sam pogledao satelitske snimke ponovo sam se sjetio svega i sve iznova doživio. Kamp definitivno izgleda veći. Naprimjer, zgrade za zatvorske stražare nisu bile tamo prije. Ja samo mogu pretpostaviti da to znači da sad tamo ima znatno više zatvorenika", dodao je Kang.

On je proveo 10 godina u Yodoku prije nego što je pobjegao u Kinu 1992. i pisao o svojim iskustvima u knjizi "Akvarijumi Pjongjanga". Vjeruje se da je prvi zatvorenik koji je otkrio svijetu postojanje Yodoka. "Stražari su ubijali ljude bez razloga. Bio sam svjedok mnogih ubistava", kaže on.

Novi snimci su objavljeni uoči posjete grupe vjerskih vođa i južnokorejskih predstavnika Sjevernoj Koreji, gdje će učestvovati na konferenciji o religiji, miru i ljudskim pravima. Oni bi se, kako se očekuje, tom prilikom mogli susresti i sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-ilom.