Svijet
0

Kampanja borbe protiv nasilja nad ženama

FENA
Evropski poslanici svih političkih tendencija pokrenuli su u četvrtak kampanju borbe protiv nasilja nad ženama, tog zla koje pogađa svaku četvrtu ženu u Evropi, izjavio je beligijski socijalistički poslanik Marc Tarabella.

Evropa potcjenjuje ovaj problem iako su posljednji podaci alarmantni, izrekli su poslanici osudu u toku konferencije za štampu u Evropskom parlamentu. Još danas, više od 60 miliona žena na našem kontinentu su žrtve nasilja bar jednom u njihovom životu.

Poslanici su zatim zatražili da se uvede evropska godina borbe protiv nasilja i izrazili želju da se usklade evropski zakoni u borbi protiv ovog zla, prenio je AFP.

"Svaka četvrta žena je žrtva fizičkog nasilja najmanje jednom u svom životu, 10 posto žena su žrtve seksualnog nasilja u Evropi i Francuskoj, svaka četiri dana umire jedna žena od posljedica udaraca koje joj nanese njen partner. To je potpuno nedopustivo", kazao je Tarabella.

"U 21. stoljeću smo, a ponašamo se još kao divljaci. Već 60 godina živimo bez rata, ali je rat u našim domovima. Potrebna je evropska direktiva, jer se u nekim kulturama nasilje nad ženama još uvijek ne smatra zločinom", kazala je bugarska liberalna poslanica Antonija Parvanova.