Cirkularna ekonomija
12

Kalifornija obavezala na reciklažu otpada od hrane, koristit će se za proizvodnju energije

B. R.
Širom svijeta se bacaju velike količine hrane (Foto: EPA-EFE)
Širom svijeta se bacaju velike količine hrane (Foto: EPA-EFE)
U Kaliforniji će od početka sljedeće godine biti obavezna reciklaža otpada od hrane, a ovaj otpad će se koristiti za proizvodnju energije.

Između ostalog, obavezna reciklaža će se odnositi na koru od banane, kosti od piletine i ostatke povrća. Riječ je o otpadu čijim se raspadom emituje metan. Prvi put u 20 godina doprinos metana globalnom zagrijavanju je 80 puta veći od ugljenmonoksida.

Prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA), u Sjedinjenim Američkim Državama se baca skoro 40 posto hrane, čime nastaje 15 posto od ukupne količine metana.

Građanima će biti osigurane odgovarajuće kante u kojima će se otpad od hrane moći odlagati tokom dva dana. Potom će se kante prevoziti u postrojenja u kojima se ova vrsta otpada koristi za proizvodnju energije.

Savezna država Kalifornija ima najveći program reciklaže u SAD-u. Međutim, nije prva savezna država koja je obavezala na reciklažu otpada od hrane - to je prije nje učinilo osam država.

Zemlje Evropske unije su se obavezale da će do 2030. prepoloviti količinu otpada od hrane. Velikim trgovinama u Francuskoj je od 2016. zabranjeno da bacaju hranu, odnosno moraju je donirati humanitarnim organizacijama.

U Portugalu postoji program kojim se djeca educiraju o posljedicama bacanje hrane te da se odgovarajuće odnose prema ovom pitanju.

U Južnoj Koreji se reciklira 95 posto otpada od hrane. U Japanu je od 2001. obavezna reciklaža ovog otpada. Ambiciozne planove za njegovo zbrinjavanje ima i Kina, prenosi Euronews.