Živio 10 godina u SAD-u
8

Kako je osuđeni terorista bez problema postao američki državljanin

Klix.ba
Vallmoe Shqaire (Foto: CNN)
Vallmoe Shqaire (Foto: CNN)
Terorista Vallmoe Shqaire koji je godinama proveo u izraelskom zatvoru zbog pokušaja bombardovanja autobusa dobio je američko državljanstvo i boravio je u Sjedinjenim Američkim Državama skoro deset godina dok su federalne vlasti istraživale njegovu pozadinu, piše CNN.

Slučaj osuđenog teroriste koji je postao državljanin SAD-a otvorio je brojna pitanja o tome kako kako je Shqaire uopće prošao kroz detaljan proces provjere koji sprovode američke vlasti od 11. septembra 2001. godine i terorističkog napada u New Yorku. Mnogi se pitaju zašto američka policija nije brže reagovala i ranije otkrila da je Shqaire bio osuđen za takvo krivično djelo.

Kako piše CNN, federalne vlasti mogle su već 2010. godine zahvaljujući otisku pristiju povezati Shqairea sa terorističkim činom koji je počinio pod imenom Mahmad hadr Mahmad Shqaire.

Međutim, osuđeni terorista dobio je američko državljanstvo 2008. godine, a tek je u septembru prošle godine optužen za nezakonito dobijanje državljanstva zbog nemarne provjere krivične evidencije.

Američki tužioci u izvještaju navode kako je Shqaire namjerno zaobišao procedure sistema imigracije u SAD-u te skrivao svoju prošlost.

Iako je i 2008. godine bila obavezna provjera svih pozadinskih informacija prilikom dobijanja američkog državljanstva, bivši američki službenik za imigracije kaže kako postoji mogućnost da su službe u SAD-u zaprimile pogrešne podatke o Shqaireu. Kako kaže anonimni službenik, postoji mogućnost kako je sistem zakazao jer je primao podatke iz drugih sistema vlade.