SAD
0

Kako će glasati Virginia

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Još od 1964. savezna država Virginia je u predsjedničkim izborima stalno glasala za republikance, ali ove godine bi mogla glasati za demokrate. Najnovija istraživanja javnog mijenja demokratskom kandidatu Baraku Obami daju prednost od 6 do 8 posto nad republikancem Johnom Mccainom.

Sa više od sedam miliona stanovnika, Virginija je 12. najveća savezna država. U ovako tijesnoj utrci bilo kojem kandidatu bi mogla donijeti i pobjedu.

Novinar Glasa Amerike Brian Padden je nedavno obišao dijelove Virginije i razgovarao sa tri grupe koje bi mogle imati utjecaja na to ko će postati sljedeći američki predsjednik.

Tokom vjerske službe na kršćanskom i konzervativnom univerzitetu Liberty u ruralnom dijelu Virginije studenti se okupljaju da pjevaju, da se mole i prave planove o izlasku na glasanje.

Više od 10 hiljada studenata ovdje je registrirano za glasanje u Virginiji. Mnogi se nadaju da će njihovi glasovi Virginiju održati konzervativnom i republikanskom. Studentski lideri kao Sara Blanzy i Matthew Mallick kažu da je jak McCainov stav protiv abortusa ključan za njihovu podršku.

Još jedno za mene važno pitanje je pitanje svetosti ljudskog života. Ja sam uveliko za život, kaže Sara.

Moj glas je najviše od svega motiviran pitanjem abortusa u ovoj zemlji. U posljendjih 35 godina smo ubili 48 miliona beba, kaže Matthew.

Ali muzika na događaju prikupljanja novca Latino zajednica za Obamu u glavnom gradu Richmondu pokazuje utjecaj sve raznolikije i urbane populacije. Aida Pacheco je članica grupe Central Virginia Palante, što znači krenimo naprijed. Ona kaže da je oštra republikanska antiimigraciona politika otuđila mnoge u latinoameričkoj zajednici.

Imamo puno prijatelja koji su imigranti i ovdje žive već dugi niz godina, vrijedno rade i uveliko doprinose zajednici, kaže Aida Pacheco.

U normalnoj izbornoj godini, to bi bila važna pitanja. Ali profesor Larry Sabato s univerziteta Virginia kaže da ovo nije normalna godina.

Mislim da je glavno pitanje za svakog Amerikanca ekonomija. Gotovo svako je na nju fokusiran. Tako počnete s ekonomijom i onda pređete na druga pitanja kao što su imigracija, rat u Iraku i zdravstvena briga, kaže profesor Sabato.

On dodaje da je jedini region gdje bi rat u Iraku mogao nadsjeniti ekonomiju priobalno područje Virginije, gdje se nalaze neke od najvećih američkih vojnih baza.

To u cjelini pomaže McCainu jer su 17% stanovnika Virginije vojni veterani. Oni su uglavnom konzervativni, poštuju McCainovu službu u Vijetnamu i drugdje i to mu pomaže, kaže Larry Sabato.

Uz hor seniora, veterani razgovaraju o politici za doručkom u virginijskoj vojnoj bazi. George Reynolds izražava ono što se smatra dominantnim stavom u vojsci.

Ekonomija je veliko pitanje, ali i podrška za naše vojnike, i shvatanje da pobjeđujemo u ratu a ne da samo odatle izlazimo pognute glave, kaže ovaj američki veteran.

Ali Lyle Predmore kaže da u vojsci ne podržava baš svako republikansku stranku ili trenutnu vojnu strategiju.

Naravno da smo kao vojno osoblje zabrinuti za Irak i Afganistan. Mene brine Irak, kao mjesto gdje od početka nismo trebali biti. I sada moramo vidjeti kako izaći, kaže Predmore.

S obzirom da je utrka toliko tijesna, Barak Obama i John McCain su proveli jako puno vremena i potrošili dosta novca provodeći kampanju u Virginiji.

Larry Sabato kaže da, bez obzira ko pobijedi u novembru, republikanci ovu saveznu državu više ne mogu uzeti zdravo za gotovo.