Lider vladajuće stranke
44

Kaczynski šokirao izjavom javnost u Poljskoj, mlade žene koje piju okrivio za nizak natalitet

V. K.
Jaroslaw Kaczynski (Foto: EPA-EFE)
Jaroslaw Kaczynski (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik stranke Pravo i pravda, vladajuće stranke u Poljskoj, Jaroslaw Kaczynski šokirao je javnost izjavom u kojoj je okrivio mlade žene za nisku stopu nataliteta u državi.

Osvrnuvši se na problem alkoholizma u poljskom društvu, Kaczynski je izjavio kako prosječan muškarac da bi razvio poremećaj alkoholizma mora prekomjerno piti 20 godina, dok žene ovaj poremećaj razviju samo nakon dvije godine prekomjernog unosa alkohola.

Ova izjava sama po sebi nije izazvala buru u javnosti, da nakon nje nije uslijedio i drugi dio gdje je Kaczynski nisku stopu nataliteta povezao upravo sa mladim ženama koje piju alkohol.

"Ovdje treba otvoreno reći neke stvari koje su 'gorke'. Ako djevojke do 25. godine piju istu količinu alkohola kao i njihovi vršnjaci, vjerovatno neće imati djecu", rekao je Kaczynski.

Također, on je izjavio kako se ne zalaže za "rano majčinstvo" jer smatra kako žena mora sazrijeti prije nego što se odluči na to da ima djecu.

"Ja sam zaista iskreni zagovornik ravnopravnosti žena, ali nisam pristalica da se žene pretvaraju da su muškarci, a da se muškarci pretvaraju da su žene. Ovo je nešto sasvim drugo", rekao je Kaczynski komentirajući temu alkoholizma među mladima.

Inače, partija kojom predsjedavaja Kaczynski donijela je u posljednje dvije godine niz propisa i zakona koji su izazvali nezadovoljstvo građana.

Vlada je usvojila kontroverzni zakon o abortusu koji je ocijenjen kao jedan od najrestriktivnijih s obzirom da propisuje abortus samo u slučajevima ako je ugroženo zdravlje žele ili ukoliko je trudnoća rezultat silovanja.

U svim drugim slučajevima, abortusi su zabranjeni, a doktori koji se bez obzira na zakon odluče na ovaj korak, suočavaju se s velikim novčanim, ali i zatvorskim kaznama.