Svijet
0

Kacin podsjetio Evropski parlament na obilježavanje genocida u Srebrenici

FENA
Poslanik Evropskog parlamenta i potpredsjednik delegacije EP za odnose s jugoistočnom Evropom Jelko Kacin (ALDE/LDS) je sinoć na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu u jednominutnom nastupu podsjetio kolege da će u nedjelju 11. jula biti 15 godina otkada su pripadnici vojske Republike Srpske pod vodstvom generala Ratka Mladića u Srebrenici izvršili najstrašniji zločin nad civilnim stanovništvom na ovom kontinentu od završetka Drugog svjetskog rata, saopćeno je iz Kacinovog ureda.

"Više od 8.000 muškaraca i dječaka su nasilno odvojeni od svojih porodica i odvedeni na pogubljenje. Istrebljivanje muškog stanovništva Srebrenice i šireg područja istočne Bosne, blizu granice sa Srbijom, koji su se zvanično nalazili u zaštićenoj zoni UN-a, samo zbog toga što su pripadali bošnjačkoj etničkoj zajednici, je brutalan zločin", rekao je Kacin.

Događaj u Srebrenici predstavlja najstrašniji primjer etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti, koji je od strane Međunarodnog tribunala za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 2001. godine proglašen genocidom.

Međunarodni sud pravde u Haagu je 2007. također donio odluku po kojoj je zločin počinjen u Srebrenici 1995. godine okvalifikovan kao genocid.

Kacin je bio inicijator Rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, koja je usvojena u januaru 2009. godine, i koju su do sada odobrili ili usvojili sličnu rezoluciju i parlamenti Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice ove nedjelje će biti sahranjen do sada najveći broj ekshumiranih i identifikovanih ostataka tijela pronađenih u masovnim grobnicama. Osamsto nevinih žrtava okrutne osvete će konačno pronaći svoj mir. I u Evropskom parlamentu, ove nedjelje treba da se prisjetimo ovog mračnog događaja koji se desio na Balkanu i ponovimo naš zahtjev da počinioci ovog zločina odgovaraju za svoja zlodjela, zaključio je svoj govor Kacin koji će lično prisustvovati ceremoniji komemoracije u nedjelju 11. jula.