Baloni kao transportno sredstvo
0

Južnokorejci šalju zimske čarape sjevernom susjedu

FENA
Grupa građanskih aktivista u Južnoj Koreji poslala je danas preko granice balone sa zimskim čarapama u Sjevernu Koreju - u okviru kampanje da pomogne osiromašenom susjedu koji trpi posljedice jake zime, javila je južnokorejska agencija Jonhap.

Oko 50 aktivista iz Međunarodne mirovne organizacije Korejsko poluostrvo, uputilo je velikim balonom 800 pari zimskih čarapa sa turističke tvrđave u gradu Padžu u blizini granice.

"Znamo za patnje naše braće u Sjevernoj Koreji. Molimo vas da sačuvate živote do ujedinjenja", rekao je jedan od organizatora kampanje.

Baloni se često koriste kako bi sjevernom susjedu bili poslati pamfleti. Ovo je prvi put da su na taj način doturene zimske čarape.

Kako navodi Jonhap, zimska sezona je posebno teška za Sjevernokorejce koji i inače oskudijevaju. Sjevernokorejci su sada u velikoj žalosti, jer oplakuju smrt svog vođe Kim Jong-ila.

Dvije Koreje vodile su rat koji je prekinut 1953. godine. One su tehnički još u njemu, jer nikad nije postignut mirovni sporazum, napominje Tanjug.