Svijet
0

Južna Koreja uvjerena u skoro okončanje nuklearnog programa sjevera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južnokorejski predsjednik izjavio je u ponedjeljak kako će globalno sporenje oko sjevernokorejskog programa nuklearog naoružanja uskoro biti riješeno, dok se američki eksperti spremaju da otputuju u Pjongjang kako bi stvorili plan onesposobljavanja nuklearnih reaktora te zemlje.

"Uvjeren sam da će sjevernokorejsko nuklearno pitanje brzo doći do potpunog rješenja", izjavio je južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun, navodeći detaljni multilateralni sporazum u cilju denuklearizacije Sjevera koju su odobrili lideri dviju Koreja, javio je AP.

Rohov govor pročitao je u Narodnoj skupštini premijer Han Duck-soo.

Predsjednik je otputovao u Pjongjang prošle sedmice na razgovore s Kim Jong-Ilom u prvom međukorejskom samitu u sedam godina.

Lideri su potpisali sporazum kojim obećavaju učiniti "zajedničke napore na osiguranju lagane provedbe" aranžmana dogovorenih na novoj rundi šestostranih pregovora na kojima učestvuju dvije Koreje, SAD, Kina, Rusija i Japan.

Na tim pregovorimna, održanim krajem septembra u Pekingu, Sjeverna Koreja je pristala da onesposobi svoja glavna nuklearna postrojenja i objavi okončanje svih svojih programa do kraja godine.

Na trodnevnom sastanku, lideri dviju Koreja također su se složili da sarađuju na okončanju vojnih neprijateljstava - što je naglašeno naporima da se primirje kojim je okončan Korejski rat zamijeni mirovnim sporazumom - i pojačaju prekogranične ekonomske projekte.

"Međukorejski odnosi ušli su u novu fazu", navodi Roh u govoru pročitanom pred posklanicima.

Pored toga, tim američkih eksperata predvođen vodećim ekspertom State Departmenta za Koreju, Sung Kimom, priprema se da otputuje u Sjevernu Koreju u utorak kako bi stvorio plan za buduće timove koji bi počeli onesposobljavati nuklearni reaktor Yongbyon.