Upozorenje
0

Južna Koreja tvrdi: Sjeverna Koreja bi sljedeće godine mogla izvršiti nuklearni test

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjeverna Koreja bi sljedeće godine mogla izvršiti nuklearni test, upozorila je južnokorejska špijunska agencija.
Južnokorejska obavještajna agencija je također saopćila da je Pyongyang dobio pomoć od Rusije za uspješno lansiranje izviđačkog satelita ove sedmice.

Sjeverna Koreja je Rusiji poslala podatke o lansirnim raketama korištenim u dva neuspješna prethodna lansiranja satelita, a Moskva je ponudila svoju analizu podataka, rekao je Yoo Sang-bum, član parlamentarnog obavještajnog odbora nakon brifinga špijunske agencije.

Lansiranje je bilo "uspješno", a satelit je ušao u orbitu oko Zemlje, a Sjeverna Koreja bi sljedeće godine mogla lansirati dodatne satelite i provesti nuklearni test, rekao je Youn Kun-young, još jedan član odbora.

Posljednji put Sjeverna Koreja je testirala nuklearnu bombu 2017. godine - u postrojenju koje je očito srušila prije pregovora između tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

Državni mediji Sjeverne Koreje tvrde da je lokacija u potpunosti demontirana u eksplozijama "kako bi se osigurala transparentnost prekida nuklearnih testova".

Južna Koreja suspendovala je dio vojnog sporazuma nakon što je Sjever prkosio upozorenjima da lansira svoj špijunski satelit.

Taj potez znači da će Seul pojačati nadzor duž svoje utvrđene sjeverne granice - negirajući klauzulu utvrđenu u paktu između nacija iz 2018.