Bolja odbrana od Sjeverne Koreje
0

Južna Koreja spremna da produži domet balističkih raketa

FENA
Južna Koreja spremna je da se dogovori sa SAD o produženju dometa svojih balističkih raketa kako bi se bolje branila od napada Sjeverne Koreje, izjavio je u četvrtak predsjednik Lee Myung-Bak.

"Dva saveznika su blizu sporazuma o izmjeni dogovora iz 2001. godine kojim su rakete Juga bile ograničene na domet od 300 kilometara", rekao je Lee u intervjuu listu Dong-A Ilbo i drugim medijima.

"Rakete s dometom od 300 kilometara mogu da dopru samo do oblasti linija fronta na Sjeveru pa su time ograničene naše napadačke sposobnosti", objasnio je Li.

On je rekao da SAD vide njihov argument kao "prilično razuman" tako da vjeruje da će sporazum biti postignut uskoro, prenosi AFP.

SAD drže oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji i garantuju nuklearni "kišobran" u slučaju rata. Zauzvrat, Seul je pristao da ograniči domet svojih raketa.

Južnokorejski predsjednik je rekao da rakete Pjongjanga mogu da dosegnu do južnog ostrva Jeju, više od 400 kilometara južno od granice, i naglasio potrebu Seula za "realnim prilagođavanjem" vlastitog dometa raketa.

Jug vjeruje da Sjeverna Koreja ima 1.000 raketa raznih tipova, od kojih su mnoge uperene na Seul i druge lokacije na Jugu. U taj broj su uključene i rakete srednjeg dometa koje su sposobne da lete više od 3.000 kilometara i dopru do američkih baza u Japanu i na Guamu.

Nedavna objava Pjongjanga da će sredinom aprila u orbitu lansirati satelit, što Seul i Washington nazivaju prikrivenom probom rakete dugog dometa, obnovio je zabrinutost zbog raketne opasnosti sa Sjevera.

Osiromašena, ali nuklearnim bombama naoružana Sjeverna Koreja izvela je prvu probu rakete dugog dometa 1998. kada je poslala raketu Taepodong-1 preko Japana, ali nije uspjela da lansira satelit u orbitu.

Taepodong-2 je eksplodirao 40 sekundi nakon lansiranja 2006. godine, a u aprilu 2009. drugi Taepodong-2 je letjeo oko 3.200 kilometara i pao u vode Pacifika.