Vjerovatno zbog rata
31

Južna Koreja bilježi rekordan broj Rusa koji traže azil: Prošle godine više zahtjeva nego u 20 godina

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prošle godine je rekordan broj Rusa zatražio azil u Južnoj Koreji, prilikom čega su postali najveća grupa koja traži utočište u toj zemlji.

Južnokorejska vlada je saopćila da su zahtjevi za azilom kod ljudi koji dolaze iz Rusije porasli pet puta prošle godine u ovoj istočnoazijskoj zemlji.

Ukupno 5.750 ruskih državljana zatražilo je azil u Južnoj Koreji 2023. godine, prema izvještaju koji je ranije ovog mjeseca objavila Korejska služba za imigraciju. To je pet puta više od 1.038 koji su zatražili zaštitu 2022. godine – i više od ukupnog broja zahtjeva za azil od Rusa zabilježenog između 1994. i 2019. godine.

Prošla godina je također obilježila najveći broj ukupnih zahtjeva za azil za najmanje osam godina, prema podacima Imigracione službe. Nakon Rusa, najveće grupe tražilaca azila su stigle iz Kazahstana, Kine i Malezije.

Trend s Rusima se nastavio i ove godine s obzirom na to da su bili najveća grupa koja je tražila azil u januaru 2024.

Njčešći razlozi koje navode azilanti su progon na osnovu vjere, politički progon, diskriminacija zbog pripadnosti određenoj društvenoj grupi, rasi ili nacionalnosti. Međutim, služba nije precizirala koje razloge konkretno navode Rusi.