Zbog regije bogate naftom
17

Južna Amerika čini sve da spriječi veliki rat: Mogu li pregovori udaljiti od sukoba Gvajanu i Venecuelu

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dugogodišnji granični spor između Venecuele i Gvajane nedavno je dostigao nove vrhunce, a dvije latinoameričke države pristale su na pregovore.
Sastanak će biti održan u četvrtak u Svetom Vincentu i Grenadinima, najavio je premijer te karipske zemlje Ralph Gonsalves. Na zahtjev dvije zavađene zemlje prisustvovat će i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva. Brazil, kao najveća i najutjecajnija država Južne Amerike, odigrao je važnu ulogu u regionalnim zbivanjima i rješavanju dosadašnjih sukoba.

Spor zbog regije bogate prirodnim resursima

Naime, Essequibo je regija zbog koje se situacija razbuktala. Njome trenutno upravlja Gvajana, ali Venecuela polaže pravo na nju kao dio svog teritorija. Riječ je o regiji koja je znatno bogata prirodnim resursima, kao što su nafta, plin, zlato, dijamanti i drvo, što je privuklo interes obje zemlje, ali i interesovanje stranih kompanija.

Essequibo trenutno čini oko dvije trećine teritorije Gvajana i dom je oko 15 posto stanovništva, sa 125.000 građana Gvajana koji žive u regiji.

Venecuela je, pak, oživjela svoje teritorijalne zahtjeve nad regijom nakon što je američki energetski konglomerat ExxonMobil otkrio značajnu količinu nafte u morskim vodama Essequiba 2015. godine, pretvarajući Gvajanu u četvrtog po veličini svjetskog proizvođača nafte na moru.

Tenzije su porasle nakon što je Madurova vlada prošlog vikenda organizovala referendum o tvrdnjama Caracasa.

Oko 95 posto birača je tada podržalo da Venecuela bude proglašena zakonitim vlasnikom regije, dok stanovnici Essequiba nisu uopće bili anketirani na tom glasanju.

Šta je poznato o sastanku

Dakle, ministarstvo vanjskih poslova Venecuele navelo je u subotnjem saopštenju da je sastanak na visokom nivou uslijedio nakon odvojenih telefonskih razgovora između predsjednika Nicolasa Madura, Morosa i Lule i Gonsalvesa.

Ministarstvo je naznačilo da će sastanak imati za cilj očuvati našu Venecuele da zadrži Latinsku Ameriku i Karibe kao zonu mira, bez uplitanja vanjskih aktera.

Sveti Vincent i Grenadini trenutno predsjedavaju Zajednicom država Latinske Amerike i Kariba.

U pismu predsjedniku Venecuele Nicolasu Maduru i predsjedniku Gvajane Irfaanu Aliju, Gonsalves je naglasio hitnu potrebu za deeskalacijom sukoba i uspostavljanjem odgovarajućeg dijaloga, licem u lice.

Ured predsjednika Gvajane potvrdio je da je Ali pristao na sastanak, ali da je naznačio da kopnena granica Gvajane nije za diskusiju jer je trenutno pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Brazilski predsjednik pokušava spriječiti sukob

Brazil graniči i sa Gvajanom i sa Venecuelom zbog čega je glavni posrednik u ovom sporu. Stoga je i brazilska vojska saopćila je da pojačava svoje prisustvo u svojoj sjevernoj pograničnoj regiji.

"Ako postoji nešto što ne želimo ovdje u Južnoj Americi, to je rat. "Ne treba nam sukob. Moramo da izgradimo mir", upozorio je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.