Komentari (49)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Meni samo nije jasno kako se daje ovolika medijska pažnja nekim nazovi analitičarima kao što je ovaj Muhamed Jusić.. To su kvazianalitičari koji nemaju blage veze s realnošću.. Sukob S.Arabije i Irana je iskljivo zbog religije a tim zemljama upravljaju upravo najveće religijske vođe islama.. Te zemlje gotovo da uopće nemaju politiku (iako Iran ima uređeniji politički sustav) ali zemljama upravlja uglavnom religijska vrhuška.. Kao takve, te zemlje će uvijek biti nazadne u svakom smislu..
sukob je i politicki i vjerski a ponajprije ekonomski.....saudiski seici nedaju svoje pare...a muslimana ce dati koliko god treba...rat je tamo neminovan jer ce iranci htjeti svoj dio kolaca a saudija koja je bankrotirala je prepuna oruzja i to najsavremenijeg...bit ce to krvav rat....
Ko je ovaj mahalac i u koju je on skolu isao pa postao analiticar.
za one koji vole D"n"B http://vk.com/video199417060_171050669
Svaka cuka se petlja u politiku i vjeru , Ko je ovaj saban ?
I'm not interested
E moj Jusicu, da si ista procitao znao bi da je historija islama - historija klanja siita ... 13 vijekova ih se zatire, a samo zato da bi mogli nekakvi sultani i kraljevi nametnut svoje dinastije. A ukidanje sankcija Iranu znaci da ce im oslobodit 100 milijardi USD koji su im bili blokirani u americkim bankama, sve ostalo je Iranu nebitno.
Kog boli qurac za njihov sukob i prevlast, jel se oni ikad pitaju onstanju na balkanu? Odite radit nesto drustveno korisno
Jel se to matere ti nas nahkav strucnjak javio ba ?! Haj misu moj mali sredjuj ispred svog praga pa onda seri okolo i naokolo tita ti 😑 ! P.S. Mora da je nahka rodbina zujanova aman .
Sve se ovo dešava uz obilatu pomoć Irana, čija policija redovno dolazi i iz konc-logora po želji odvodi zatvorenike na posebnu "obradu" u Iran. Ukupna situacija je rezultat planova iz Vašingtona, jer SAD ne smiju ostati bez "neprijatelja", ako se to desi kako će onda i kome prodati toliko naoružanje? Pravi analitičari dešavanja na Bliskom Istoku tvrde da su vođe ISIL-a još 2004.godine obučavani od strane SAD u Jordanu a vidimo da ISIL još nikada nije ni spomenuo kamoli napao Izrahel?!
Ubrzo nakon odlaska SAD iz Iraka, šiti su u i oko gradova sa Sunnitskom većinom postavili vojne punktove, uspostavili koncentracione logore i u njih bez optužnice i bilo kakvog sudskog postupka zatvorili na hiljade Sunnita. Onima koje nisu zatekli kod kuće i koji su spas potražili u bjegstvu, šiti su odveli supruge, sestre ili majke i zatvorili ne neodređeno vrijeme u konc-logore i redovno silovali i zlostavljali. Nakon toga desio se ISIL, tako nazivaju Iračane koji normalan život traže oružjem.
Tu basnu vise ni nepismenim kozojebima ne mozes prodavat ... zna se ko su zlocinci ... sviju ce vas stici ruka Iranska .... svi ce te se zanjihat na vjesalima Insallah, pocevsi sa sejtanskim okotom saudijskog dvora.
Šiti su u Afganistanu od agresije SAD na ovu državu u savezu sa amerikancima i sa tzv. "sjevernim savezom", istim onim plemenima koja su u doba ruske okupacije bili na strani agresora. Nakon agresije na Irak, SAD su na vlast doveli tzv. "Irački nacionalni kongres" sastavljen isključivo od šita, koji su otada do danas zauzeli sve važnije pozicije u državi, od vlade preko policije i vojske do svih segmenata društva.
Sukobi između Sunnita i šita nikada nisu bili političke već vjerske prirode. Druga je priča da li ih je neko pokrenuo iz "političkih interesa", ali su od svog nastanka do danas uvijek bili vjerske prirode, baš kao što su uvijek šiti bili u savezu sa neprijateljima protiv kojih su ratovali muslimani Sunniti, od Džingisa Kana i masakra u Bagdadu u 13.vijeku, do Marije Terezije sa kojom su šiti bili u savezu i stoga izveli pobunu protiv sultana u vrijeme druge, uspješne opsade Beča. Tako je i danas
Kojeg sultana? Onog sto je ubio vlastitog brata da bi bio sultan? Onog sto je izdao fetvu da ko ubije 1 siita kao da je ubio 7 kjafira i ide direkt u Djennet? Budi precizniji ....