Svijet
0

Jung: Rješenje za Kosovo u okviru Ahtisaarijevog plana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački ministar odbrane Franz Josef Jung i njegov makedonski kolega Lazar Elenovski, saglasili su se danas u Skoplju da plan Marttija Ahtisaarija predstavlja "dobru osnovu" za pronalazak obostrano prihvatljivog rješenja za Kosovo, ocjenjujući da bi podjela pokrajine bila loše rješenje.

"U svakom slučaju, složili smo se da bi podjela Kosova predstavljala pogrešan korak. Obje strane su ubijeđene u to i nadamo se da će obostrano prihvatljivo rješenje biti uskoro pronađeno", rekao je Jung, koji se nalazi u posjeti Makedoniji.

On je ocijenio da je tokom prethodnog pregovaračkog procesa postignut veliki stepen saglasnosti.

Njemački ministar je istakao da Ahtisaarijev plan predstavlja "dobru osnovu" za pronalazak obostrano prihvatljivog rješenja za Kosovo, sa čim se složio i makedonski ministar, prenijela je makedonska agencija MIA.

Elenovski je izrazio očekivanje da će rješenje za južnu srpsku pokrajinu biti pronađeno u okviru tog plana.

"Moramo da uložimo maksimalne napore kako bismo došli do pozitivnog rješenja za Kosovo. Moram da istaknem da to nije povezano s prijemom Makedonije u NATO", rekao je njemački ministar odbrane.

Dvojica zvaničnika su razgovarala i o situaciji u regionu, s posebnim osvrtom na Kosovo, javio je Tanjug.

Jung je turneju po Balkanu započeo jučerašnjom posjetom Zagrebu, a nakon Skoplja posjetit će Albaniju i Kosovo.

Prema ranijoj najavi ministarstva odbrane u Berlinu, u centru političkih razgovora sa zvaničnicima tih država bit će pregovori o statusu Kosova, vojna saradnja, kao i približavanje ovih zemalja euroatlantskim bezbjednosnim strukturama.