Svijet
0

Jovanović: Nikolić prijetnjama otežao poziciju zemlje

FENA
Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocijenio je sinoć da je "prijetnja" predsjednika Skupštine Srbije Tomislava Nikolića o uvođenju vanrednog stanja "dokaz da je njegov izbor katastrofa za zemlju".

Tim svojim stavom Nikolić je "dodatno kompromitirao zemlju, uznemirio građane i otežao međunarodnu poziciju Srbije", navedeno je u pisanoj izjavi Jovanovića.

"Predsjednik Narodne skupštine može da žali za tim što Srbija nije ruska provincija, što LDP obavezuje da još jače brani politiku moderne, evropske Srbije, u trenutku u kojem parlamentarna većina SPS, DSS i SRS pokušava da od zemlje napravi sibirski gulag", naveo je Jovanović.

Nikolić je sinoć izjavio da postoji "ustavna teoretska mogućnost'' da novi izbori budu odgođeni uvođenjem vanrednog stanja.

"Ukoliko bi pregovarački tim za Kosovo mogao da dostavi svoj izvještaj, ukoliko bi stvari krenule dramatičnijim tokom u Vijeću sigurnosti, ako bi došlo do priznavanja nezavisnosti Kosova od neke priznate države, članice Ujedinjenih nacija, onda bi u Srbiji moglo da bude uvedeno vanredno stanje", rekao je Nikolić.

Prema objašnjenju Nikolića, vanredno stanje bi moglo da traje tri mjeseca, a omogućilo bi da u tom periodu budu doneseni "najvažniji zakoni koji nam nedostaju", prenio je Tanjug.