Svijet
0

Jonathan preuzeo funkciju v.d. predsjednika Nigerije

FENA
Goodluck Jonathan (Foto: Reuters)
Goodluck Jonathan (Foto: Reuters)
Zamjenik predsjednika Nigerije Goodluck Jonathan preuzeo je funkciju vršitelja dužnosti predsjednika jer se više od dva mjeseca aktuelni šef države Umaru Musa Yar'Adua nalazi na liječenju u Saudijskoj Arabiji.

Nigerijski parlament je u utorak odlučio imenovati Jonathana za vršitelja dužnosti do povratka predsjednika Yar'Adue.

Senat se na ovaj potez odlučio kako bi okončao neizvjesnost koja je prijetila da blokira rad vlade u ovoj zapadnoafričkoj zemlji i obnovi nasilje u naftom bogatoj regiji.

"Okolnosti pod kojima preuzimam funkciju vršitelja dužnosti predsjednika naše zemlje su nesvakidašnje i ozbiljne", rekao je Jonathan u obraćanju naciji putem državne televizije, pozivajući sunarodnjake da se mole za oporavak i povratak predsjednika, javio je Reuters.

Budući da Yar'Adua nije formalno prenio nadležnosti na potpredsjednika Jonathana, postojala je opasnost da će u Nigeriji doći do najgore političke krize od okončanja vojne vladavine prije više od deset godina.

Vršitelj dužnosti predsjednika sada može usvajati zakone i djelovati kao zapovjednik vojnih snaga.

Jonathan je također izjavio da će vlada poduzeti sve neophodne korake kako bi dalje unaprijedila ono što je postignuto programom amnestije koji je predsjednik Yar'Adua ponudio pobunjeničkim grupama u naftom bogatoj delti Nigera prošle godine.