Svijet
0

John Kerry stigao u Bagdad

FENA
John Kerry (Foto: EPA)
John Kerry (Foto: EPA)
Američki državni sekretar John Kerry stigao je danas u Bagdad u misiji vraćanja jedinstva i stabilnosti Iraka koji se suočava s ofanzivom sunitskih ekstremista koja prijeti da pocijepa zemlju.

State department je tražio da se Kerryeva misija drži u tajnosti zbog sigurnosnih razloga, pošto u Bagdadu treba da se sastane s premijerom Nurijem al Malikijem i drugim vrhovnim iračkim liderima, javila je agencija AFP.

Iračka vlada je izgleda izgubila kontrolu nad svojim zapadnim granicama pošto su sunitski ekstremisti osvojili prijelaze ka Siriji i Jordanu, navodi britanski BBC.

Irački zvaničnici saopćavaju da su pobunjenici jučer zauzeli dva ključna prijelaza u provinciji Anbar, dan pošto su zauzeli jedan prijelaz u Kaimu, gradu u provinciji koja se graniči sa Sirijom i pošto već nekoliko dana drže drugi po veličini grad Mosul.

Strateški važan aerodrom u sjevernom gradu Tal Afar je također pao u ruke pobunjenih ekstremista čime su pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) presjekli čitave dijelove Iraka, prenosi Tanjug.

U Egiptu je jučer Kerry upozorio da je "ideologija nasilja i represije sunitskih ekstremista ISIL-a prijetnja ne samo u Iraku već u čitavom regionu", dodaje BBC.