Veliki preokret
2.5k

Joe Biden preuzeo vodstvo u važnoj Pennsylvaniji, još jedan korak ka pobjedi

I. P.
Posljednja mapa stanja brojanja glasova
Posljednja mapa stanja brojanja glasova
Nakon višednevnog vodstva Donalda Trumpa u saveznoj državi Pennsylvaniji Joe Biden je preuzeo primat u važnoj federalnoj jedinici čime se još bliže primakao trijumfu na predsjedničkim izborima.

Nakon što je gubio, uz više stotina hiljada glasova u korist Trumpa, Biden sada vodi sa 5.500 glasova u možda odlučujućoj državi u ovim izborima koja nosi 20 elektora, javlja CNN.

Rezultat je to dugotrajnog brojanja glasova koji su pristigli poštom, a koji nisu mogli biti izbrojani prije nego što isti proces prođu glasovi uneseni u ranoj fazi glasanja te listići ispunjeni tokom samog izbornog dana.

Samo osvajanje Pennsylvanije osiguralo bi Bidenov predsjednički mandat, dok mu uz osvajanje Georgije treba i Arizona ili Nevada, u kojima također vodi.

Na predsjedničkim izborima 2016. godine također je bila tijesna borba, a pobjedu u ovoj saveznoj državi odnio je Trump sa manje od 50.000 glasova ispred protukandidatkinje Hillary Clinton.

Isti scenarij jutros se dogodio u saveznoj državi Georgiji, koja je inače tradicionalno republikanska država, ali koja je ovoga puta privržena lijevoj opciji.

Biden trenutno ima 253 elektora, a Trump 213, dok je za pobjedu potrebno 270.