Poruka iz Jerusalema
164

Jevrejska anticionistička grupa stala uz Palestince: Plačemo s njima, to što radi Izrael nije judaizam

B. H.
Yisroel Dovid Weiss (Foto: X.com)
Yisroel Dovid Weiss (Foto: X.com)
Glasnogovornik anticionističke grupe Neturei Karta osnovane u Jerusalemu kazao je da oni koji se istinski drže judaizma žale zbog nepravde koju je Palestincima počinila država Izrael, budući da su to nedvosmisleno u suprotnosti s njihovim vjerskim uvjerenjima.

"U našoj vjeri ubijanje i krađa su jasno zabranjeni. Izrael, s druge strane, uspostavlja svoju državu preuzimajući je od Arapa. Zato plačemo s Palestincima", rekao je Yisroel Dovid Weiss, rabin i glasnogovornik za Neturei Karta, grupu osnovanu u Jerusalemu.

Weiss je rekao da ima mnogo ljudi koji brkaju judaizam i cionizam i da su zbunjeni oko toga.

"Cionizam je ideologija države Izrael koja se pokušava predstaviti kao jevrejska država. Tvrde da predstavljaju jevrejsku vjeru, tvrde da govore u ime Boga. Tvrde da su oni glas židovskog naroda diljem svijeta koji je vezan uz Boga ili Toru. To nije istina", rekao je Weiss, misleći na prvih pet knjiga jevrejskih i kršćanskih spisa.

Weiss je naglasio da su oni "koji govore protiv" ove situacije često označeni kao "antisemitisti" ili "mrzitelji jevrejskog naroda i njihove religije".

Rekao je da su u stvarnosti judaizam i cionizam fundamentalno suprotstavljeni jedan drugome.

Dodao je da je cionizam doveo do Velike katastrofe (Nakba) 1948. godine, osnivanjem države Izrael, što je rezultiralo prisilnim raseljavanjem stotina hiljada Palestinaca.

"Judaizam i cionizam razlikuju se jedan od drugog kao nebo i zemlja, oni su u suprotnosti. Judaizam je podvrgavanje Svemogućem Bogu, dok je cionizam naziv za ekstremni nacionalizam koji ima za cilj posjedovanje svega što je vezano za formiranje nacije", rekao je Weiss.

Weiss je istakao važnost izražavanja zahvalnosti u skladu s Torom, istaknuvši da je jevrejska zajednica, koja je stoljećima uživala u prosperitetu u regijama pod muslimanskom vlašću, bila toplo primljena od muslimana.

Također je rekao da cionistička ideologija često pribjegava argumentu koji nije tačan, tvrdeći da "Muslimani gaje mržnju prema Jevrejima".

"Uprkos tome što su muslimani i Jevreji stoljećima živjeli zajedno, cionisti tvrde da je protivljenje njihovoj državi posljedica mržnje muslimana prema Jevrejima. Država Izrael, u svakom pogledu, djeluje u direkton suprotnosti s tolerancijom i zabranama Tore. Molimo se Bogu za brzo oslobođenje Palestine. Neka Palestina bude slobodna, i neka svijet služi Bogu u harmoniji", kazao je Weiss.

Weiss je također kazao da se Jevreji pridržavaju zapovijedi Tore, ali takva poslušnost nije prisutna u cionizmu.

"Oni se ne pridržavaju Deset zapovijedi Tore i ne svetkuju subotu. Na dan subote u Izraelu se sve nastavlja po starom. Stoga je nazivati ​​se jevrejskom državom potpuna besmislica, obmana, sprdnja. Državu ne podupire vjera nego ideologija. Neko je ponosno rekao cionistima da su demokrati. Naravno, kada pogledamo kako se ponašaju prema Arapima i muslimanima, reći da je to prilično smiješno", dodao je Weiss.

Citirajući čuvenu Knjigu izlaska iz Tore, rekao je da su Jevreji sklopili savez s Bogom na planini Sinaj da će mu se pokoravati i nikada neće kršiti Toru.

"Ovaj savez još uvijek vrijedi. Mi ga se pridržavamo, budući da smo Jevreji to zahtijeva. Ali cionizam je uspostavljen prije otprilike 150 godina, i izjednačava 'izraelski teritorij' s judaizmom. Nema nikakve veze s religijom judaizma", kazao je Weiss.

Judaizam, prema Weissu, kaže da je čak i u nenaseljenom (pustom) području jasno zabranjeno osnivanje jevrejske države.

"Proglasiti postojanje židovske države izravna je pobuna protiv Boga. To je zato što smo u egzilu u koji nas je poslao Bog. Ostat ćemo u tom egzilu dok se ne dogodi metafizička promjena, gdje će cijelo čovječanstvo služiti Bogu u harmoniji", rekao je Weiss.