Iran
0

Jedan demonstrant poginuo, dvoje ranjeno, više uhapšenih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U sukobima demonstranata i policije u Iranu jedan demonstrant je danas poginuo, dvoje je povrijeđeno, a 250 je uhapšeno i odvedeno na nepoznatu lokaciju, javile su agencije, pozivajući se na opozicione web stranice.

Na dva websitea Iranaca u egzilu objavljeno je da je jedan demonstrant u Teheranu ubijen iz vatrenog oružja, dok je dvoje ranjeno, javila je ANSA.

Na ovim web stranicama je navedeno i da je 250 demonstranata uhapšeno i odvedeno u nepoznatom pravcu, dok je na internet stranici opozicionog lidera Mirhuseina Musavija objavljeno da su snage bezbjednosti u Teheranu uhapsile više desetina demonstranata.

Iranska policija upotrijebila je suzavac da bi rastjerala više hiljada demonstranta koji su se okupili u Teheranu, na zabranjenom protestu koji je opozicija organizovala u znak solidarnosti sa demonstrantima u Tunisu i Egiptu.

Sukoba i hapšenja bilo je i u gradu Isfahan, trećem po veličini iranskom gradu koji se nalazi u centralnom dijelu zemlje, javio je Reuters.

Demonstranti su prošetali teheranskim ulicama Engelab i Azadi do centralnog trga Azadi, na kojem se tradicionalno održavaju protesti, a više stotina ljudi demonstriralo je i u gradovima Isfahan i Širaz.

Na nekim mjestima demonstranti su uzvikivali "smrt diktatoru", a na nekim su šetali u tišini. Snage bezbjednosti su opkolile kuće opozicionih lidera Musavija i Mehdija Karubija, ne dozvoljavajući im da se pridruže demonstrantima.

Dvojica opozicionih lidera su iskoristila zvaničnu podršku koju su iranske vlasti pružile masovnim uličnim protestima u Egiptu i Tunisu za organizovanje demonstracija u Iranu, ali iranske vlasti nisu dale dozvolu za njihovo održavanje.

Opozicija je, ipak, pozvala pristalice da se danas okupe, a iranske vlasti su upozorile opoziciju da ne stvara "bezbjednosnu krizu".