Produbljena saradnja
16

Je li odbrojano PKK na sjeveru Iraka? Turska i Irak sklopili sigurnosni sporazum

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska i Irak postigli su značajan sigurnosni dogovor o slamanju kurdskih militanata koji su se zadržali u planinama sjevernog Iraka.

Sporazum dolazi dok dvije zemlje rade na izgradnji glavne trgovačke rute i ponovnom pokretanju ključnog naftovoda koji ide od sjevernog Iraka do turske obale.

Turska je pozdravila odluku Iraka da označi Radničku stranku Kurdistana, ili PKK, "zabranjenom organizacijom" i dvije su zemlje razgovarale o mjerama protiv grupe, navodi se u zajedničkoj izjavi kasno u četvrtak.

Ankara već dugo nastoji spriječiti kurdske militante, koje su SAD i Evropska unija označili kao teroriste, da iskoriste sjeverni Irak kao odskočnu dasku za napade u njihovom decenijama dugom ratu za autonomiju na pretežno kurdskom jugoistoku Turske.

Turska želi proširiti svoje vojne operacije protiv PKK-a u Iraku. Predsjednik Recep Tayyip Erdoga, za kojeg se očekuje da će posjetiti Bagdad sljedećeg mjeseca, udvara se nacionalističkim glasačima uoči lokalnih izbora 31. marta. Prekogranična operacija, za koju se očekuje da će ciljati na skrovišta PKK-a na planini Gara, vjerojatno neće započeti prije zimskog snijega topi se u aprili ili maju.

Turska u konačnici namjerava stvoriti sigurnosni koridor do 40 kilometara dubine duž zajedničke granice.

Irak i Turska također nastoje uvjeriti zaljevske države da pomognu u financiranju trgovačke rute vrijedne 17 milijardi dolara koja se proteže od južne iračke pokrajine Basra do Turske, a potom do Evrope.

Kažu da bi koridor mogao pružiti alternativu za slanje robe iz Azije u Evropu, s obzirom na poteškoće u transportu kroz Crveno more Ipak, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD započeli su rad na sličnoj ruti, što bi moglo umanjiti potrebu za turskim prijedlogom.

Erdoganov posjet Iraku i sigurnosni sporazum mogli bi pomoći u rješavanju spora zbog kojeg su prošle godine prekinute isporuke nafte iz iračkog Kurdistana u tursku luku Ceyhan. To je odsjeklo gotovo pola miliona barela sirove nafte dnevno s globalnih tržišta.