Užasni prizori
272

Japanci nastavili lov na delfine, meso se prodaje na tržnicama iako je opasno za jelo

D. B.
U Japanu je nastavljen lov na delfine, a danas ih je ubijeno najmanje devet.

Video koji su snimili japanski aktivisti u mjestu Taiji južno od Osake prikazuje kako se malo jato delfina usmjerava ispod strukture gdje ih grupa ljudi ubija. Nakon toga su delfini izvučeni iz uvale te su pokriveni ceradama.

Snimak ubijanja delfina snimio je Ren Yabuki, član grupe Life Investigation, koji nije mogao obuzdati emocije tokom prijenosa uživo na Facebooku. On pripada rastućoj grupi Japanaca koji putuju svake godine u Taiji kako bi dokumentovali lov na delfine.

"Žao mi je, veoma sam tužan. Ovo je veoma tužan dan. Ostao sam bez riječi, izvinite", rekao je Yabuki.

On je lov na delfine snimao i dronom.

"Svi koji su gledali stream mogli su jasno vidjeti kretanje delfina. Pokušavali su pobjeći više puta, mučili su se. Bilo je to teško gledati, a ne možete ništa učiniti da to zaustavite", dodao je on.

Delfini se prodaju na tržnicama i u supermarketima, ali je potražnja manja nego ranije. Kao i u slučaju svih dugovječnih morskih bića, meso delfina je sadržni mnogo žive, zbog čega je opasno za jelo.

Prodaja mesa nije isplativa pa s esvake godine desetine, a ponekad i hiljade delfina uhvati i proda tematskim parkovima, uglavnom u Kini. Nakon što prođu trening, delfini svojim tačkama donose tematskim parkovima ogroman novac. Ipak, većina delfina ne živi dugo nakon što završi u bazenima.