Radikalan čin
26

Japanac se zapalio zbog preskupog sprovoda bivšeg premijera Shinzo Abea

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svjedoci su pozvali policiju nakon što su uočili čovjeka u plamenu u blizini ureda premijera u Tokiju. Policajci su ugasili požar i odveli čovjeka koji je još bio pri svijesti u bolnicu, izvijestili su lokalni mediji.

Stepen njegovih ozljeda i trenutno stanje nisu poznati. Japanski mediji izvještavaju da se vjeruje da je muškarac u 70-im godinama. Vlada još nije komentirala protest. No protivljenje javnosti održavanju državnog sprovoda je sve snažnije, a ankete pokazuju da većina građana ne odobrava tako velike troškove.

Jedna od glavnih opozicionih stranaka u zemlji, Ustavno-demokratska stranka, također je saopćila da zastupnici te stranke neće učestvovati na sprovodu.

Abe je ubijen 8. Jula u 67 godini tokom predizbornog skupa. Ubistvo japanskog premijera s najdužim stažom je šokiralo Japan, zemlju s minimalnim brojem političkog nasilja i kriminala.

Državni pogrebi nisu ustaljena praksa u Japanu, a protivnici kažu da se bune zbog korištenja javnih sredstava za događaj za koji se predviđa da će koštati oko 1,65 milijardi jena (22,3 miliona KM).