Svijet
0

Japanac koji 45 godina u zatvoru čeka pogubljenje je možda nevin čovjek

Klix.ba
Hakamada Iwao iz vremena kada je bio bokser
Hakamada Iwao iz vremena kada je bio bokser
Japanac Hakamada Iwao bi uskoro mogao dobiti možda posljednju priliku da dokaže da je nevin ležao u zatvoru veći dio svog života. Iwao je proveo više od 45 godina u zatvoru čekajući izvršenje smrtne kazne. Ove sedmice će uložiti novu žalbu koja bi mogla rezultirati ponovljenim suđenjem.

Iwao, koji je prije zatvora bio profesionalni bokser, osuđen je na smrt zbog navodnog ubistva četiri osobe, svog šefa i njegove porodice, na sudu u Shizuoka distriktu 1968. godine. Sada je ovaj 77-godišnjak vjerovatno osuđenik koji najduže na svijetu čeka izvršenje smrtne kazne. Hakamada je od ovih više od 45 godina, njih 30 proveo u samici čekajući da ga pogube.

Već dugo se nagađa da se zapravo radi o potpuno nevinom čovjeku, a 2007. godine jedan od trojice sudija koji su radili na njegovom slučaju je javno rekao kako misli da je Hakamada nevin čovjek. On je ranije odmah po završetku suđenja podnio ostavku na mjesto sudije.

Organizacija Amnesty International tvrdi da novi DNK testovi koji su urađeni 2012. godine pokazuju da Iwao nije počinio ta ubistva. Glasnogovornica Amnestyja je kazala da bi do kraja ove sedmice trebalo biti odlučeno hoće li ili neće biti novog suđenja, a nova odluka se očekuje do kraja marta.

Skup podrške bivšem bokseru je održan u Japanu početkom ove sedmice, a predvodila ga je njegova sestra Hideko koja već desetljećima tvrdi da je njen brat nevin.

U intervjuu koji je dala prošle godine Hideko Hakamada je kazala kako je zabrinuta za psihičko stanje svog brata koji je sada počeo "govoriti gluposti".

"Ono za šta sam najviše zabrinuta je njegovo zdravlje. Ukoliko ste strpali nekoga u zatvor i držite ga tamo 47 godina, previše je za očekivati da će ostati zdrav", kazala je ona prošle godine za AFP.

Zatvorenici koji čekaju na izvršenje smrtne kazne u Japanu i po nekoliko godina mogu ostati u zavorima. Njihove ćelije su neuslovne i obično nemaju kontakta sa drugim zatvorenicima i vanjskim svijetom. Oni ne znaju kada će biti pogubljeni, obavijest o tome dobiju tek nekoliko sati ranije.

Vezani članci