Svijet
0

Japan uputio protest Kini zbog nasilnih demonstracija

NINA
Japan je danas uputio protestnu notu kineskoj vladi zbog novog vala antijapanskih demonstracija u Kini, tvrdeći da je Peking mogao spriječiti nasilje koje su izazvali demonstranti u Šangaju razbijajući prozore na japanskom konzulatu u tom gradu na dalekom istoku Kine.

“Japan je protestovao zbog nasilnog ponašanja demonstranata koji su bacali, kamenje, boce i otpatke na japanski konzulat u Šangaju”, izjavio ministar vanjskih poslova Nobutaka Machimura, dodajući da će zbog nastale situacije najvjerojatnije odložiti dvodnevnu posjetu Kini planiranu za sutra.

Šef japanske diplomacije je naglasio da je nasilje moglo biti spriječeno. U protestnu noti Tokija zahtijeva se od vlasti u Pekingu da pruže punu zaštitu stranim državljanima u Kini i osiguraju normalne poslovne aktivnosti i diplomatske odnose, prenijele su agencije.

Istodobno je Nacionalna policijska agencija naredila policiji da pojača mjere osiguranja oko kineskih diplomatskih predstavništva i drugih kineskih objekata u Japanu nakon što je rezidencija kineskog ambasadora u Tokiju osvanula ispisana grafitima.

Napetost u odnosima Tokija i Pekinga izazvali su japansko prekrajanje njegove militarističke prošlosti na istoku Kine u udžbenicima historije, zahtjev Tokija da dobije stalno mjesto u proširenom sastavu Vijeća sigurnosti UN-a, kao i spor oko energetskih resursa, plina i nafte, u moru dvaju susjeda.