Svijet
0

Japan oslobodio kapetana kineskog broda

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japan je u petak odlučio da oslobodi kapetana jednog japanskog ribarskog broda uhapšenog početkom septembra blizu otočića oko kojih se spore Kina i Japan i čije je zatvaranje izazvalo ozbiljnu diplomatsku krizu s Kinom.

"Zbog posljedica za japansko stanovništvo i za odnose između Japana i Kine odlučili smo da nije potrebno i dalje zadržavati kapetana niti ga saslušavati", izjavio je tužilac Toru Suzuki u Nahi, na jugu Japana, na konferenciji za štampu.

Državna televizija NHK je najprije objavila da je kapetan Zhan Qixiong slobodan, prije nego što je precizirala da oficir nije zvanično oslobođen zbog administrativnih procedura. Televizija je ipak potvrdila da će on biti brzo vraćen u zemlju.

Kapetan je u rukama japanskih vlasti od 8. septembra, nakon što je njegov brod zaustavljen kraj otočića Senkaku blizu istočne kineske obale.

Njegov brod je zaplijenjen nakon što se sudario s dva japanska patrolna čamca blizu ovih nenaseljenih otočića koji su pod kontrolom Tokija, a na koje pravo polažu obje zemljen i Tajvan.

Kineski zvaničnici su prekinuli kontakte na visokom nivou s japanskim kolegama, a premiejr Wen Jiabao je u srijedu zaprijetio Japanu "novim mjerama", ako odmah ne oslobodi kapetana.