Svijet
0

Japan opozvao svoje diplomate u Južnoj Koreji zbog statue "žene za utjehu"

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Japan je opozvao svoju dvojicu diplomata u Južnoj Koreji zbog kontroverzne statue koja je postavljena ispred konzulata Japana u gradu Busan prošle sedmice.

Tokio će održati i sastanak s predstavnicima Južne Koreje o ovom, kako kažu, incidentu. Statuu je postavila nevladina grupa u decembru, a predstavlja "ženu za utjehu", odnosno žene koje su bile prisiljene da rade kao seksualne robinje za japanske vojnike tokom Drugog svjetskog rata.

"Činjenica da je statua postavljena ima negativan utjecaj na odnos između Japana i Koreje, što je žalosno", rekao je sekretar kabineta konzulata Yoshihide Suga.

Ministar vanjskih poslova Južne Koreje izrazio je žaljenje zbog ove odluke Japana.

"Naša vlada naglašava još jednom da, iako postoje poteškoće u odnosu dviju zemalj, obje vlade trebaju nastaviti razvijati odnos baziran na povjerenju", rekao je.

Nevladina grupa je prvo htjela postaviti statuu 28. decembra, ali su ih spriječili policajci i službenici koji su im oduzeli statuu. To je izazvalo bijes javnosti i dva dana nakon toga statua je vraćena uz izvinjenje te je postavljena na pločnik ispred japanskog konzulata.

Ove dvije države postigle su dogovor o "ženama za utjehu" u decembru 2015. godine. Japan je pristao dati 8,6 miliona dolara preživjelima.

Vjeruje se da je 200.000 žena bilo prisiljeno da rade kao seksualne radnice za japanske vojnike u Drugom svjetskom ratu. Ovaj "posao" obavljale su i žene iz Kine, Tajvana i Indonezije.