Svijet
0

Japan: Obješena četvorica osuđenika na smrt

FENA
AFP: Japanski ministar pravde Jinen Nagase
AFP: Japanski ministar pravde Jinen Nagase
Četvorica japanskih zatvorenika osuđenih na smrt obješena su u ponedjeljak, u prvim pogubljenjima u Japanu od septembra 2005., saopćili su zvaničnici i javili mediji.

Glasnogovornik ministarstva pravde koji je tražio da ostane anoniman pročitao je izjavu kojom se potvrđuje da su četiri pogubljenja obavljena, ali je odbio dati bilo kakve druge detalje.

Japanski ured Amnesty Internationala objavio je saopćenje u kojem osuđuje pogubljenja, primjećujući kako su se ona dogodila dok japanski parlament nije bio u zasjedanju niti su unaprijed obaviješteni zatvorenici ni njihove porodice da će presuda biti obavljena u ponedjeljak, javio je AP.

U izjavi se zatvorenici identifikuju kao Yoshimitsu Akiyama, Yoshio Fujinami, Michio Fukuoka i Hiroaki Hidaka.

Akiyama (77) bio je najstariji i u ćeliji je za osuđenike na smrt od 1987. godine, javila je agencija Kyodo.

To su prve smrtne presude koje su izvršene otkako je novi premijer Shinzo Abe preuzeo vlast krajem septembra i imenovao Jinena Nagasea ministrom pravde.

Nagaseov prethodnik Seiken Sugiura bio je protivnik smrtne kazne i nije potpisao nijedno naređenje o pogubljenju tokom 11 mjeseci provedenih na tome položaju.

Pogubljenja su rijetka u Japanu. Vlada je krajnje tajnovita prema smrtnoj kazni i teži obavljati vješanja dok parlament nije u zasjedanju.

Vlada je ukinula četverogodišnji moratorij na smrtnu kaznu 1993. Do 1998. godine ona je, međutim, odbijala da javno priznaje pogubljenja.

Uz današnja pogubljenja, Japan trenutno ima 93 zatvorenika u ćelijama za osuđenike na smrt, izjavio je drugi zvaničnik ministarstva pravde koji je tražio da ostane anoniman.