Svijet
10

Japan: Manji cunami nakon zemljotresa jačine 7,4 stepena

Piše: I. P.
Nakon zemljotresa jačine 7,4 stepena Richtera koji je pogodio područje 60 kilometara istočno Japana, manji cunami je pogodio pacifičku obalu ove otočne azijske zemlje.

Stručnjaci su pretpostavljali da je najviša moguća visina cunamija oko tri metra, a prvo kretanje vode je zabilježeno nedugo nakon zemljotresa na udaljenosti od nekoliko kilometara od obale.

Cunami maksimalne visine 1,4 metra pogodio je područje Fukushime između 7 i 8 sati po lokalnom vremenu, više od sat vremena nakon što je zemljotres pogodio istočnu obalu zemlje. Japanski mediji javljaju da je nekoliko osoba povrijeđeno, ali nema naznaka o značajnoj materijalnoj šteti.

Nedugo nakon današnjeg zemljotresa japanske vlasti izdale su naredbu za evakuaciju u dvije prefekture - Fukushima i Miyagi, te savjetodavne upute za udaljenije obale. Građanima je savjetovano da se ne približavaju priobalnim područjima i da se sklone na viša područja.

Građanima koji žive na brdima savjetovano je da ne napuštaju svoje domove.

Rukovodstvo nuklearne elektrane Onagawa tvrde da do sada nije pričinjena materijalna šteta, dok je elektrana u Fukushimi pretrpjela privremenu blokadu sistema za hlađenje trećeg reaktora.

Riječ je o istoj regiji koja je 2011. godine pretrpjela zemljotres od 9 stepeni Richtera i cunami velikih razmjera i prilikom kojeg je poginulo više od 15.000 osoba.

Japan leži na Vatrenom prstenu, velikom području oko Pacifičkog okeana u kojem se zabilježava najveći broj zemljotresa na planeti. Japan trpi 20 posto svjetskih zemljotresa iznad 6 stepeni Richtera.

Cunami su specifički talasi uzrokovani tektonskim pomicanjem ploča morskog dna. Nastaju na mjestu pomjeranja, izuzetno su brzi, a prilaskom obali talasi usporavaju i rastu.