Svijet
0

Janša: Slovenska vlada neće odustati od svojih legitimnih interesa

FENA
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u petak govoreći na konferenciji za novinare o ZERP-u da slovenska vlada uvažava situaciju u Hrvatskoj, te da je spremna čekati konstituiranje novog Sabor i vlade, ali da nije moguće očekivati da će ona odustati od svojih "legitimnih interesa".

Janša je rekao da se za Sloveniju što se tiče ZERP-a ništa nije u pravnom smislu promijenilo s 1. januarom jer je Hrvatska dala riječ da se ZERP neće primjenjivati na članice Europske unije, te je takav dogovor ušao i u njezin pregovarački okvir s Europskom unijom.

Janša je rekao da Slovenija ne može dugo čekati da se s hrvatske strane problem ZERP-a razriješi, te da očekuje da će Hrvatska poštovati dogovor iz 2004. Slovenija ne mora predložiti novo rješenje, jer joj odgovara ono iz 2004. godine, dodao je Janša.

Na pitanje je li ovih dana kontaktirao s talijanskom i hrvatskom stranom oko ZERP-a, Janša je rekao da su kontakti ostvareni, ali da nema uvjeta za sastanak jer nema novog prijedloga kojim bi se promijenio sporazum iz 2004. godine. Slovenija nije na potezu za takav prijedlog već je to ona strana koja ga želi promijeniti, a s novim prijedlogom bi se trebale složiti Hrvatska, Italija, Slovenija i Europska komisija.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj blokadi nekih pregovaračkih poglavlja u pristupnom procesu Hrvatske s Europskom unijom, Janša je rekao da ne želi govoriti u ime Europske unije, ali da je potrebno dobro proučiti izjave dužnosnika Europske komisije o ZERP-u jer one znače da bi Hrvatska zapravo sama usporila pregovarački proces.