Slovenija
0

Janša se hvali ekonomskim rezultatima

FENA
Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je najavio da će svoju kampanju za traženje još jednog mandata na izborima koji se održavaju 21. rujna graditi na ekonomskim rezultatima, a ne na aferama kao što radi oporba.

"Imamo program za budućnost i smatramo da je Slovenija na takvom stupnju razvoja da naša generacija može ukinuti siromaštvo i svim ljudima pružiti jednake šanse u životu", rekao je Janša u predizbornom govoru u Ptuju, gdje je predstavio kandidate svoje Slovenske demokratske stranke (SDS) za mjesta u novom parlamentu.

"Zadnjih je nekoliko godina naš gospodarski rast bio pet puta veći od talijanskoga, naša je produktivnost po zaposlenom dva put veća od Hrvatske. Prešli smo 90 posto prosječne razvijenosti Europske unije", rekao je Janša.

Slovenske oporbene stranke tvrde da je Slovenija u zadnjih nekoliko godina doživjela veliku stopu rasta zbog konjunkture na europskom tržištu, no da Janšina vlada nije donijela mjere kako bi se pripremila na recesiju, te da je suodgovorna za visoku inflaciju koja je najviša u euro-zoni.

Uz to optužuju sadašnjeg premijera za prevelik utjecaj u poduzećima u vlasništvu države, za veliko zaduživanje i neuspjeh u privlačenju stranih investicija.