Svijet
0

Janša i Rupel o odnosima s Hrvatskom

FENA
Janez Janša
Janez Janša
Do sastanka slovenske i hrvatske vlade moglo bi doći ako hrvatska strana pokaže konstruktivnost i ako se usklade tekstovi sporazuma koji su u pripremi, izjavio je slovenski premijer Janez Janša prilikom radnog posjeta vlade Prekmurju, manje razvijenoj regiji na istoku zemlje.

"Do sastanka će doći ako i u predizbornom periodu u susjednoj državi bude dovoljno spremnosti za takav konstruktivan rad i ako se na formalno-pravnoj razini usklade sporazumi", rekao je Janša zamoljen da komentira izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da zajednička sjednica dviju vlada u Sloveniji nije otkazana.

"Sastanak nije bio sazvan niti je opozvan, to je opcija koja ostaje", rekao je Janša. Dodao je je na Brijunima 2005. godine na prvom sastanku dviju vlada bilo dogovoreno da se idući takav sastanak održi u Sloveniji kad za to budu ispunjeni uvjeti.

Na odnose s Hrvatskom osvrnuo se prilikom boravka u spomenutoj regiji i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji se sastao s predstavnicima mjesne zajednice Hotiza na Muri, poznate od prošle jeseni u vezi gradnje mosta preko Mure i protupoplavnog nasipa koji gradi konzorcij slovenskih i hrvatskih poduzeća.

Rupelu su mještani prenijeli "teškoće s kojima se suočavaju", a on im je govorio o međudržavnim odnosima s Hrvatskom.

Rupel je rekao da je s jedne strane važno da slovenski parlament donese "koncept odnosno deklaraciju o slovensko-hrvatskim odnosima" i da je potrebno o tome postići nacionalnu suglasnost.

Isto tako, Rupel je rekao da situaciju ove godine kompliciraju izbori u Hrvatskoj i da "treba biti oprezan jer se prije izbora kaže mnogo toga što se kasnije ne ispuni".

Nakon izbora u Hrvatskoj opet će biti vrijeme da se s Hrvatskom postigne neki sporazum, ocijenio je Rupel, dodajući da se slovenska vlada za to priprema.

Slovenski ministar vanjskih poslova također je rekao da će biti važno da Slovenija ne napravi greške na svoj račun tijekom pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, te da će ulaskom Hrvatske u EU kroz nekoliko godina neki od problema biti riješeni.

Rupel je rekao da je obaviješten da je gradnja nasipa na Muri na tom području već dobro uznapredovala i da će oni kroz nekoliko mjeseci biti dovršeni. Nakon njihove gradnje - dodao je - bit će prilike i za razgovore o drugim pitanjima, na primjer o režimu na granici.

Mještani su Rupelu rekli da oni zahtijevaju da na granici bude uspostavljeno stanje "od 25. lipnja 1991. godine", dakle na dan osamostaljenja Slovenije (i Hrvatske).