Svijet
0

Jalal Talabani kritikuje Siriju

FENA
Irački predsjednik Jalal Talabani kritikovao je Siriju zbog, kako je rekao, podrške koju pruža mogućoj turskoj vojnoj akciji protiv kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka.

Talabani, koji je i sam Kurd, rekao je da nedavne izjave sirijskog predsjednika Bashara al Asada, koje ukazuju na taj problem, predstavljaju "opasno istupanje preko diplomatskih 'crvenih linija'".

Parlament Turske je u srijedu velikom većinom glasova poslanika odlučio da dozvoli pripadnicima armije da tokom operacija protiv kurdskih pobunjenika prelaze u sjeverni Irak. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je da očekuje da se Sjedinjene Države u najkraćem roku pozabave problemom kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka, za koje je rekao da su teroristi.

Washington i Bagdad zahtijevaju od Ankare da se suzdrži od ishitrenih poteza koji bi mogli da dodatno destabilizuju taj region.

Predsjednik kurdskih autonomnih vlasti u sjevernom Iraku, Masu Barzani, rekao je da je njegov narod "spreman da brani region" ako Turska ostvari svoje prijetnje.

Masud Barzani je odbacio optužbe da njegova vlada podržava separatističku Radnički partiju Kurdistana (PKK).

Ankara ovu partiju smatra odgovornom za napade na turske vojne i civilne ciljeve u Turskoj.

Turska je po glasanju u parlamentu ipak saopćila da takvi napadi neće uslijediti odmah.

SAD, NATO i Evropska unija odmah potom su se pridružili iračkoj vladi u Bagdadu u pozivima Turskoj da u veoma složenoj situaciji pokaže uzdržanost, kako se slične situacije ne bi ponavljale u širem regionu.