Svijet
0

Jake mjere obezbjeđenja za samit NATO-a

FENA
Vlasti grada Strasbourga užurbano se pripremaju za jubilarni 60. samit Sjevernoatlantske alijanse, koji će osiguravati oko 15.000 vojnika i policajaca, dok će mnoge škole biti zatvorene, a šahtovi zapečaćeni.

Jake mjere obezbeđenja, za koje je izdvojeno čak 110 miliona eura, imaju za cilj zaštitu lidera NATO, kao i kontrolu 20.000 do 50.000 aktivista koji najavljuju proteste, prenio je Reuters.

Zbog zabrinutosti da bi moglo da dođe do protesta studenata tokom trajanja samita, policija je evakuisala Univerzitet u Strasbourgu, koji će biti zatvoren sedmicu dana.

Protivavionsko oružje je postavljeno u blizini grada, gdje će privremeno biti obustavljen vazdušni saobraćaj, dok će saobraćaj na rijeci Rajni takođe biti zaustavljen.

Kako je izvjestio francuski dnevnik "Mond", svaki građanin ili prodavac morat će da nosi oznaku, 13 škola će biti zatvoreno, kao i sportski tereni, dok će šahtovi biti zapečaćeni.

Samit NATO, planiran za 3. i 4. april, prvi put će biti održan u dvije države - Njemačkoj (Baden-Baden i Kel) i Francuskoj (Strasbourg). Domaćini ovog susreta na vrhu biće njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsednik Nicolas Sarkozy.

Očekuje se da oko 6.000 delegata i drugog osoblja iz 26 članica NATO prisustvuje samitu, na kome će biti riječi o mnogobrojnim temama - od budućih strategija za Sjevernoatlantsku alijansu do mogućnosti povećanja broja vojnika u Afganistanu, prenose agencije.