Svijet
0

Izvršen vojni udar na Fidžiju

FENA
AP
AP
Vojni zapovjednik Fidžija izjavio je u utorak da je preuzeo kontrolu nad zemljom, smjenio izabranog premijera i imenovao privremenu zamjenu.

Komodor Frank Bainimarama izjavio je na konferenciji za novinare da je koristio posebne ovlasti na osnovu ustava kako bi preuzeo vlast i smijenio premijera Laisenia Qarasea, javio je AP.

Kazao je da će uskoro ponovo predati ovlasti predsjedniku Ratu Josefa Iloilou, za koga je izjavio da očekuje da će imenovati potpunu prijelaznu vladu. Izbori na obnovi demokratije će uslijediti za tim, kazao je.

Objava je uslijedila nakon što sui naoružani vojnici okružili Qaraseovu kuću, postavili kontrolne punktove u prijestonici Suvi i zaplijenili zvanična vozila od vladinih ministara.

Qarase je izjavio da je praktično u kućnom pritvoru i da je bio bespomoćan da spriječi vojni udar.

Bainimarama je sedmicama prijetio da će "očistiti" Qarasevu vladu ili da će je svrgnutio i da vlada mora ukinuti zakone kojima se vojni zapovjednik protivi. Qarase je ponudio da ukine sporne prijedloge zakona, ali je kazao da ne može pristati na zahtijeve koji su protivni zakonu.

Njegove prijetnje da će preuzeti kontrolu nad vladom naišle su na međunarodne osude.

Novozelandska premijerka Helen Clarke objavila je u utorak u parlamentu da su vojne veze s Fidžijem porekinute i da će boravak oficira i njihovih porodica iz te zemlje biti zabranjen u Novom Zelandu. Vjeruje da Bainimarama ima djecu koja studiraju na Novom Zelandu.

"Sramno je to što se danas dešava na Fidžiju", izjavila je ona novinarima u državnoj prijestonici Wellingtonu.

Australski ministar vanjskih poslova Alexabnder Downer izjavio je kako će Australija uvesti slične mjere ukoliko se potvrdi da je Qarase uklonjen s vlasti, dodajući kako će dvije međunarodne grupe - Commonwealth Britanije i njenih bivših kolonija i Južnopacifički forum - razmotriti suspendovanje Fidžija iz svog članstva.

Australski premijer John Howard izjavio je kako je Qarase zatražio od Canberre da pošalje vojnike u pokušaju da spriječe udar, ali da je odbio njegov zahtjev.

"Mogućnost da australijski i fidžijanski vojnici pucaju jedni na druge na ulicama Suve nije mogućnost koju u ovom momentu smatram poželjnom", izjavio je Howard na konferenciji za novinare u Canberri.

Bainimarama je upozorio da će se vojska Fidžija žestoko usprotiviti svakoj stranoj intervenciji.

Šest ministara se sakrilo s Qaraseom u njegovoj kući. Ispred nje, oko 70 pristalica okupilo se kako bi pjevali pjesme i izgovarali molitve.

"Oprostite ovim ljudima za njihova djela", molili su oni.

Fidži, sa svojih oko 900.000 stanovnika, među najbogatijim je i najrazvijenijim zemljama Južnog Pacifika, privlačeći i do 400.000 turista svake godine na turističkim mjestima izgrađenim na idiličnim plažama, uglavnom na zapadu zemlje, daleko od Suve.

Ovaj puč je četvrti u 19 godina u Fidžiju, koji je ulazio iz jedne političke krize u drugu otkako je vojska dva puta zgrabila vlast u 1987. kako bi osigurala političku nadmoć za izvorne Fidžijance među stanovništvom koje uključuje veliku indijsku manjinu.