Maxim Verhagen
0

Izručenje Mladića i dalje uslov Srbiji za EU

FENA
Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxim Verhagen ponovio je, u intervjuu beogradskom listu "Večernje novosti" od srijede, stajalište Nizozemske koja se suprotstavlja daljnjem približavanju Srbije evropskim integracijama dok haški bjegunac Ratko Mladić ne bude izručen međunarodnom sudu u Haagu.

"Hapšenje Ratka Mladića bio bi najbolji dokaz da Srbija prihvata evropske vrijednosti i želi biti dijelom Evrope", rekao je nizozemski šef diplomacije dodajući da je potpuno jasno da na njoj leži temeljna odgovornost za njegovo hapšenje i izručenje.

Po riječima Verhagena, Nizozemska je veoma naklonjena budućoj integraciji Srbije u EU, ali uslov za to je "puna saradnja" s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju koja bi pokazala privrženost međunarodnom pravu i temeljnim vrijednostima koje dijele zemlje Evropske unije. Srbija kao potencijalni član evropske porodice mora zadovoljiti te standarde o kojima se ne može pregovarati, istakao je nizozemski ministar.

Upitan zbog čega se Nizozemska protivi ideji o slanju misije koja bi u provjerila stepen saradnje Srbije s haaškim sudom, Verhagen je kazao da samo tužitelj međunarodnog suda u Haagu ima sredstva i mandat da utvrđuje stepen saradnje s Tribunalom te da stajalište takve misije ne može zamijeniti njegovu procjenu o nivou te saradnje.

Nizozemska se suprotstavlja stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, potpisanog u aprilu prošle godine, za što je potrebna jedinstvena odluka svih zemalja članica, tražeči prethodno izručenje Mladića.

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba osumnjičen je za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu za masakr 1995. u Srebrenici, počinjen nad nekoliko hiljada bošnjačkih muslimana. U Srebrenici su tada bile raspoređene "plave kacige" UN-a u čijem sastavu su bili nizozemski vojnici.

Srbija se nada kako bi ove godine mogla dobiti status kandidatkinje za članstvo u EU.