Strauss-Kahn poslao e-mail MMF-u
0

"Izražavam duboko žaljenje što sam otišao pod ovakvim okolnostima"

Sarajevo-x.com
Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn
Bivši predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn, koji je podnio ostavku na tu funkciju zbog optužbi za seksualni napad koje je protiv njega podnijela sobarica u jednom hotelu u New Yorku, napisao je e-mail svojim, sada već bivšim uposlenicima u kojem stoji kako "izražava duboko žaljenje i tugu zato što je morao otići pod takvim okolnostima", prenosi CNN.

"Na najoštriji mogući način odbacujem optužbe sa kojima sam sada suočen", napisao je Strauss-Kahn svojim bivšim kolegama.

Strauss-Kahnov prvi zamjenik, koji je preuzeo vodstvo nad ovom organizacijom, je dobio e-mail, a u nedjelju navečer ga je poslao i ostalim uposlenicima Međunarodnog monetarnog fonda, a potom je on proslijeđen i na CNN-ovu adresu.

Francuz je rekao kako je uvjeren da će biti oslobođen optužbi za napad na sobaricu u New Yorku, ali da ne može prihvatiti činjenicu da Fond i njegove kolege na bilo koji način moraju dijeliti njegovu vlastitu noćnu moru.

MMF bi od ponedjeljka trebao početi primati prijedloge za njegovu zamjenu, gdje će neminovno doći do bitke za svog kandidata između Evrope i zemalja u razvoju. Do sada je svaki direktor MMF-a od 1946. godine bio Evropljanin, a njih četvorica su bili Francuzi.

Velika Britanija je tokom vikenda obznanila da će podržati francusku ministricu finansija Christine Lagarde za tu poziciju.

"Mi smo joj dali podršku jer je ona najbolja osoba za taj posao, ali isto tako lično mislim da je to jako dobra stvar da na čelo MMF-a dođe žena i to prvi put u njegovoj 60-godišnjoj historiji", izjavio je George Osborne, britanski kancelar. Inače, Osborne je britanski ekvivalent ministra finansija.

Iz MMF-a je u petak saopćeno da će se izbor za novog direktora okončati do 30. juna. Meksiko je već počeo isticati svog kandidata Augustina Cartensa, direktora centralne banke u toj zemlji, prenose novinske agencije.

Carstens je već imao dodira s Fondom kao izvršni direktor za Meksiko, Španiju, Venezuelu i Srednju Ameriku.

Strauss-Kahn, koji je optužen za pokušaj silovanja sobarice prošle sedmice u apartmanu u hotelu Sofitel u New Yorku, pušten je iz zatvora Rikers Island u petak na privremenu lokaciju na Manhattanu da se brani sa slobode. Izlazak mu je odobren samo ako treba posjetiti ljekara.