Svijet
29

Izralsko-palestinski verbalni obračun na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA)
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA)
Mjesečni sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) o Bliskom istoku pretvorio se u ponedjeljak u verbalni obračun između izaslanika Izraela i Palestine

Izaslanici su vikali jedan na drugog i dobacivali preko sale istu oštru poruku:

"Sram vas bilo. Vi plaćate porodice terorista", rekao je glasno izraelski ambasador u UN-u Dani Danon tokom sastanka 15-članog Vijeća sigurnosti, obraćajući se stalnom palestinskom posmatraču u UN-u Rijadu Mansuru, prenosi agencija Reuters.

"A zar vi ne radite isto to?", uzvratio mu je Mansur, na šta je Danon rekao: "Vi slavite terorizam. Sram da vas bude zbog toga".

"Mi to ne radimo. Sram da vas bude što ste ubili hiljade palestinske djece", odgovorio mu je Mansur.

Do žustre rasprave između njih došlo je nakon što se generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon obratio Vijeću i pozdravio nedavne napore Izraela i Palestine koji su, kako je rekao, doprinijeli smanjenju tenzija proteklih nedjelja.

Nakon što je kineski ambasador Liu Đieji, koji ovog mjeseca predsjedava VSUN, pozvao dvojicu izaslanika da se smire, Danon je objavio da se u ponedjeljak dogodila eksplozija u autobusu u Jerusalemu.

Izraelska policija je saopćila da je eksplozija možda izazvana ekstremističkim napadom, a možda i požarom koji je izbio iz drugih razloga.