Svijet
0

Izraelski ministar otkazao posjetu Velikoj Britaniji iz straha od hapšenja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izeraelski ministar otkazao je posjetu Velikoj Britaniji zabrinut da bi mogao biti uhapšen zbog optužbi za ratne zločine.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će "ekstremna ljevičarska" organizacija vjerovatno podnijeti tužbu protiv ministra za javne službe Avi Dichtera, javio je BBC.

On je bio šef izraelske unutrašnje obavještajne agencije kada je Izrael bombardirao kuću vojnog vođe Hamasa, ubivši njega, njegovog tjelohranitelja i još 15 civila.

Britanski zakon dopušta privatnim građanima da podižu tužbe zbog navodnih ratnih zločina.

"Ministar Dichter otkazao je put nakon prijetnji da će biti uhapšen u Velikoj Britaniji. To je nepodnošljiva situacija", izjavio je njegov glasnogovornik Barak Sari.

Ministar je pozvan u London kao glavni uvodničar na seminaru o borbi protiv terorizma u Kings Collegeu.

Posjeta je otkazana nakon što britanska vlada nije bila u stanju garantirati mu imunitet u slučaju da tužba privatnog građanina dovede do podizanja optužbe za ratne zločine, saopćio je njegov ured.

Agencija Shin Beth, kojom je rukovodio Dichter između 2000. i 2005. godine, pomogla je u planiranju ubistva Hamasovog vojnog zapovjednika Saleha Shehade u julu 2002.

Devetero djece je ubijeno u napadu. Bomba teška jerdnu tonu bačena je na Shehadinu kuću. Među ubijenima su njegova supruga i njihovo troje djece.

Suočen s međunarodnim osudama, uključujući i vodećeg saveznika Sjedinjene Države, Izrael je proveo istragu koja je zaključila da je napad bio "greška".

U 2006. godini izraelska vojska je otkazala planove o slanju jednoga od svojih generala na kurs u britansku vojnu akademiju iz straha da bi mogao biti uhapšen pod optužbama za ratne zločine.

Godinu dana ranije general Doron Almog jedva je izbjegao hapšenje zbog umiješanosti u Shehadino ubistvo. On je odbio napustiti svoj avion nakon što je dobio dojavu od izraelskih diplomata.

Dopisnici tvrde kako je ovo prvi put da je jedan izraelski ministar otkazao posjetu iz straha od tužbe građana.