Svijet
77

Izraelski ministar odbrane: Iran je opasniji od Islamske države, biram IDIL

Klix.ba
Moshe Ya'alon (Foto: EPA)
Moshe Ya'alon (Foto: EPA)
Predstavnici države Izrael nastavljaju izražavati nezadovoljstvo zbog historijskog dogovora svjetskih sila i Islamske Republike Iran o nuklearnom programu.

Naime, ministar odbrane Izraela je rekako da su Iran, njegove ambicije i infrastruktura terora opasniji od ozloglašene Islamske države (IDIL).

Govoreći pred okupljenima na Institutu sigurnosnih studija u Tel Avivu, ministar Moshe Ya'alon je istakao kako je Teheran glavni neprijatelj Izraela i da bi, ukoliko bi morao birati manje zlo, njegov izbor bio IDIL.

"Teheran je odmetnuti režim s ciljem uspostave regionalne hegemonije. Hezbolah je iranski posrednik koji svakog časa može objaviti rat, a Teheran posjeduje infrastrukturu terora na pet kontinenata", rekao je Ya'alon govoreći protiv stava jednog od generala izraelske vojske da bi nedavni sporazum mogao donijeti promjene.

Historijski sporazum o kontroli iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija došao je nakon decenije političkog previranja i tenzija na relaciji Iran – SAD.