Londonski Times
0

"Izraelske snage se pripremaju za napad na Iran"

FENA
Izraelske zračne snage pripremaju se za mogućnost napada na iranska nuklearna postrojenja, u roku od nekoliko sati od odluke vlade, prenijeli su izraelski mediji pisanje londonskog "Timesa" u online izdanju.

Pozivajući se na neimenovanog izraelskog sigurnosnog zvaničnika, list navodi da "Izrael želi da zna, da snage, ukoliko im se da zeleno svjetlo, mogu udariti na Iran u roku od nekoliko dana, čak i sati".

"Oni se pripremaju na svim nivoima za tu mogućnost. Poruka Iranu je da pretnja nisu samo riječi," naveo je isti izvor.

Britanski list, kako javljaju agencije, precizira da bi se ciljalo više od deset meta, uključujući postrojenje za obogaćivanje uranija u Natancu, kao i postrojenja u Isfahanu i Araku te konvoji kamiona.

"Ne bismo prijetili (Iranu ) bez snage koja to podupire," kazao je jedan obavještajni zvaničnik "Timesu", naglašavajući kako je bilo nedavnih poteza, više priprema na kopnu, koje ukazuju na volju Izraela da djeluje.

Međutim, isti izvor je dodao da napada Izraela neće biti bez američkog odobrenja, makar samo načelnog. U izvještaju se također dodaje da je izraelska vojska izvela nekoliko priprema i da planira još nekoliko u slučaju da napad bude potreban.

Nedavne vijesti o udaru izraelskih borbenih aviona na konvoj iranskog oružja u Sudanu, navodno namijenjenog za pojas Gaze, sugeriraju da je riječ o jednom takvom uvježbavanju.

Armija je također nedavno kupila tri nova sistema za upozoravanje i kontrolu u zraku - Awacs.

Isti list je najavio da će se održati vježbe civilne odbrane širom Izraela u sklopu priprema za očekivanu osvetu Irana koja bi uslijedila poslije napada.