U Hebronu
12

Izraelska vojska na Zapadnoj obali srušila kuću pripadnika Hamasa koji je optužen za terorizam

V. K.
Trenutak rušenja kuće (Screenshot: The Times of Israel)
Trenutak rušenja kuće (Screenshot: The Times of Israel)
Izraelska vojska srušila je u četvrtak ujutro u Hebronu kuću Palestinca Muhammeda al-Jabarija koji je optužen za teroristički napad na jugu Zapadne obale u oktobru 2022. godine.

Prema saopćenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) vojnici su u Hebron ušli kasno u srijedu kako bi izvršili rušenje kuće u kojoj je ranije boravio Al-Jabari.

"Izraelske snage očistile su obližnje kuće prije rušenje kako bi izbjegli žrtve. U ranim jutarnjim satima, kuća je srušena u kontrolisanoj eksploziji", piše The Times of Israel.

Al-Jabari, inače član militantne organizacije Hamas, izveo je napad u blizini trgovine 29. oktobra 2022. godine. U tom napadu ubijen je Izraelac Ronen Hanania, dok je njegov sin ranjen.

[TWITTER]1626081388570050560[/TWITTER]

"Al-Jabari je napustio mjesto događaja automobilom te se vratio pješke nekoliko minuta kasnije kada je otvorio vatru na medicinare i zaštitare koji su stigli na mjesto pucnjave kako bi pomogli ranjenima", navodi izraelski list.

Izraelske snage sigurnosti najavile su nastavak antiterorističke ofanzive na Zapadnoj obali te su poručili kako je cilj uhapsiti pripadnike Hamasa.

"Operacija IDF-a dovela je do hapšenja više od 2.500 osoba u noćnim racijama tokom 2022. godine", piše The Times of Israel.

Inače, izraelska vojska se za čin rušenja kuće pripremala od oktobra 2022. godine.

"Vojska je u oktobru izvršila mjerenja što je bio prvi korak prije njenog rušenja. Izrael redovno ruši domove Palestinaca koji su optuženi za izvođenje smrtonosnih terorističkih napada", navode izraelski mediji.