Nastavlja se teror
0

Izraelska pomorska patrola ubila četiri Palestinca

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelska pomorska patrola ubila je jutros kod obala Pojasa Gaze najmanje četiri palestinska militanta obučena u opremu za ronjenje, izjavili su danas zvaničnici iz islamističke organizacije Hamas i saopštila je izraelska vojska.

"Izraelska patrola primijetila je čamac sa četiri lica u ronilačkim odijelima kako se pripremaju da izvedu teroristički napad i otvorila vatru na njih", rekao je portparol izraelske vojske, dodajući da je patrola potvrdila da su pogođene ciljane mete.

On nije precizirao na koje mete su militanti planirali da izvrše napade.

Bezbjednosni izvori iz Hamasa navode da su tijela četiri militanta pronađena a da se peti vodi kao nestao i da se pretpostavlja da je mrtav.

Incident se desio osam dana nakon što su se izraelski komandosi iz helikoptera užadima spustili na brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć u Pojas Gaze, pri čemu je poginulo devet turskih državljana, među kojima je i jedan sa dvojnim američkim državljanstvom. 

Izraelski mediji javili su da su jutrošnji napad na ronioci izveli pripadnici iste specijalne jedinice koji su se ukrcali na brodove humanitarne pomoći, ali tu informaciju portparol izraelske vojske nije želio da komentariše ove izvještaje.

Izrael je saopštio da neće dozvoliti da nijedan brod dođe do Pojasa Gaze zbog blokade koja je uvedena kako bi se spriječilo da oružje dođe na teritoriju koja je od 2007. godine pod kontrolom islamističke organizacije Hamas. 
Izraelske snage tokom vikenda presrele su i preuzele kontrolu nad irskim brodom Rachel Corrie, dok je pokušavao da dođe do Pojasa Gaze i isporuči humanitarnu pomoć.