Svijet
0

Izraelska delegacija u Jordanu radi razgovora o mirovnom procesu

FENA
Bivši jordanski premijer Abdel Salam al-Majali objavio je da će u četvrtak voditi u Jordanu razgovore s izraelskim "ličnostima" o pokretanju mirovnog procesa na Bliskom istoku.

"Pozvao sam grupu izraelskih javnih ličnosti. To nije zvaničan poziv, ali će oko 30 osoba prisustvovati razgovorima", rekao je Majali, ne dajući pojedinačno imena zvanica.

Ovaj poziv uslijedio je sedmicu dana nakon Majalijeve posjete Izraelu radi razmatranja mirovnog procesa.

"Arapski samit je zatražio od Jordana i Egipta da iskoriste svoje moći da ožive mirovni proces, da postoje pristalice mira koje treba kontaktirati i podstaknuti da rade za mir", nastavio je Majali, tvorac mirovnog izraelsko-jordanskog sporazuma od 1994.

Prošloga mjeseca, Arapska liga je zadužila Jordan i Egipat, koji su također potpisali sporazume s Izraelom, da ubijede Izrael da prihvati arapsku mirovnu inicijativu, usvojenu na arapskom samitu u Rijadu u martu.

Izrael je odbacio taj plan u aktuelnom obliku, uglavnom zbog spornog pitanja prava na povratak palestinskih izbjeglica.

"Želimo ih ohrabriti da iskoriste svoj utjecaj da pomognu Izraelcima i Palestincima da se vrate za pregovarački sto jer smo odlučni da vidimo uspostavljanje palestinske države", rekao je Majali.

Ovaj susret uslijedo je nakon što se izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni sastala u četvrtak u Kairu s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, kao i s jordanskim i egipatskim kolegama, s kojima bi također trebala razmatrati arapski mirovni plan.