Priznavanje Palestine
147

Izraelci zabrinuti zbog narednih koraka Španije: Šef diplomatije "na hlađenju", Sanchez na meti kritika

V. K.
Pedro Sanchez
Pedro Sanchez
Najava španskog premijera Pedra Sancheza o priznavanju države Palestine uzburkala je javnost u Izraelu, a čini se kako, uprkos kritikama, zvanični Madrid ne namjerava odustati od ove aktivnosti.

Prema posljednjim informacijama, Španija na čelu s Pedrom Sanchezom nastoji potaknuti Evropsku uniju da podrži unilateralnu palestinsku državnost, a nešto ranije Australija je također nagovijestila kako bi mogla ići u istom smjeru.

"Rješenje s dvije države je jedina nada da se prekine beskrajni krug nasilja", rekla je ministrica vanjskih poslova Australije Penny Wong.

Očekuje se kako će se do kraja sedmice španski premijer Pedor Sanchez sastati sa svojim kolegama iz Norveške, Irske, Portugala, Slovenije i Belgije kako bi ujednačili stav EU u vezi rata u Gazi.

Ovu informaciju medijima u Španiji potvrdio je i glasnogovornica španske vlade Pilar Alegria.

"Želimo zaustaviti humanitarnu katastrofu u Gazi i pomoći da se pokrene politički mirovni proces koji vodi ka realizaciji rješenja dvije države što je prije moguće", rekla je.

Sanchez je ranije nagovijestio da očekuje kako će Madrid do jula odobriti priznanje Palestine te je naglasio kako vjeruje kako će se u što skorijem vremenu pojaviti i kritična masa unutar EU koja će krenuti istim putem kao i Španija u kontekstu priznavanja Palestine.

Povodom najave iz Madrida oglasio se i Tel Aviv te su saopćili kako je inicijativa Španije, ali i nekih drugih evropskih zemalja zapravo "nagrada za terorizam".

Da je Izraelu ozbiljno zasmetala najava Španije dokaz su i odgode koje se odnose na sastanak izraelskih zvaničnika sa španskim šefom diplomatije J​ose Manuelom Albaresom.

Iako je Albares već nekoliko puta posjećivao Bliski istok u sklopu diplomatskih turneja u kojima je nastojao posredovati u relaksaciji odnosa, šef diplomatije Španije niti jednom se nije uspio sastati sa izraelskim diplomatama.

Uprkos tome što iz španskog ministarstva svaki put prilikom posjete Albaresa Bliskom istoku pošalju upit i izraelskom ministarstvu, već četiri puta dobijali su odbijenicu.

Svaki put, španskom ministarstvu iz Tel Aviva je stizao odgovor da ministar ima unaprijed ispunjenu agendu te da ne može naći vrijeme za sastanak sa španskim kolegom.

Uprkos napetim odnosima i ignorisanju španskih zvaničnika, iz Madrida su saopćili kako ne namjeravaju odustati od ideje priznavanja Palestine te da, dugoročno gledano, samo takve rješenje može u potpunosti okončati sukobe i usmjeriti Bliski istok ka budućnosti koju neće obilježiti tenzije i nove eskalacije.