Poruka Ehuda Baraka
0

Izrael žali zbog pogibije egipatskih vojnika

SRNA
Ehud Barak
Ehud Barak
Izrael žali zbog pogibije pripadnika egipatskih snaga sigurnosti tokom sukoba sa gerilcima ove sedmice, izjavio je danas ministar odbrane Ehud Barak nakon što je Kairo najavio da povlači ambasadora iz Tel Aviva.

"Izrael žali zbog pogibije palestinskih policajaca tokom napada na izraelsko-egipatskoj granici", rekao je Barak u saopštenju, komentarišući incident u kome je u četvrtak poginulo pet pripadnika egipatskih snaga bezbjednosti, kao i osam Izraelaca.

U pokušaju da ublaži krizu u vezi sa ovim događajem Barak je rekao da je naložio izraelskoj armiji da pokrene zajedničku istragu sa Egiptom.

Barak je naložio da nakon istrage Izraela uslijedi "zajednička istraga sa egipatskom vojskom koja će rasvijetliti okolnosti incidenta", navodi se u saopštenju.

Izrael je rekao da se nada da će nakon komentara Ehuda Baraka egipatski ambasador ipak ostati u Tel Avivu.

"Nadamo se da će ambasador ostati", rekao je Jigal Palmor, portparol Ministarstva spoljnih poslova.

Amos Gilad, viši izraelski zvaničnik bezbjednosti, rekao je ranije da nije jasno kako su poginuli Egipćani.
"Nijedan izraelski vojnik nije namjerno uperio oružje u egipatske policajce ili vojnike", rekao je Gilad, dodajući da su možda teroristi otvorili vatru na njih ili se dogodilo nešto drugo.

Ovaj incident je prvi veći diplomatski sukob Izraela sa novim vojnim vlastima u Egiptu koje su formirane nakon zbacivanja dugogodišnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru.

Gilad je rekao da Izrael vidi odnose sa Egiptom, prvom arapskom zemljom sa kojom je sklopio mir, kao stabilne. On je dodao da je sporazum sa Egiptom "fundamentalni element postojanja na Bliskom istoku".

Potpisan 1979. godine to je bio prvi od dva sporazuma koje je Izrael sklopio sa nekom arapskom zemljom. Sporazum sa Jordanom potpisan je 1994. godine.