Svijet
0

Izrael uspješno testirao protivraketni sistem odbrane

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Izraelu je uspješno izvedeno konačno testiranje protivraketnog odbrambenog sistema nazvanog "Gvozdena kupola" koji može da štiti izraelske gradove od kratkodometnih raketa i raketa i projektila srednjeg dometa.

Prve dvije baterije bit će razmještene u novembru, navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Sistem "Gvozdena kupola" ulazi u trag dolazećim raketima, presreće ih i uništava daleko od njihovih meta, prenijele su svjetske agencije. Sistem se smatra glavnom komponentom odbrane Izraela od raketa domaće proizvodnje koje ispaljuju palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze na južnu izraelsku teritoriju, kao i protiv dalekometnijih, kojima raspolažu gerilci Hezbollaha u južnom Libanu.

U saopćenju ministarstva se navodi da su testovi, koji su obuhvatili presretanje simultanih raketnih salvi, uspješno završeni.

Još nije poznato koliko će se sistema kupiti od izraelskog proizvođača. Razvoj sistema staje oko 200 miliona dolara.

Američki predsjednik Barack Obama tražio je u maju od Kongresa da s 205 miliona dolara podrži razvoj " Gvozdene kupole", prenosi Reuters.

Serija eksperimenata izvedena je u pustinji Negev ovih dana, a prethodni uspješni test bio je prije pola godine.

I proizvođač "Rafael", unapređeni odbrambeni sistemi i ministarstvo odbrane izrazili u zadovoljstvo sposobnošću sistema da presretne nekoliko raketa ispaljenih simultano iz različitih pravaca.

"Gvozdena kupola" je sposobna da kalkuliše putanju dolazeće rakete i može biti programirana da ne izvede kontra akciju ako se očekuje da raketa padne u nenaseljeno područje.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak rekao je u nedjelju da je završetak testova važan i da je sistem razvijen u vrlo kratkom roku, najavivši da će uskoro biti instaliran na terenu.

On je također naglasio da bi taj sistem mogao da brani Izrael u slučaju povlačenja sa Zapadne obale u okviru mirovnog sporazuma s Palestincima.

Zvaničnik State Departmenta Andrew Schapiro kazao je da će američka podrška "Gvozdenoj kupoli" osigurati Izraelu sposobnost i samopouzdanje koje mu je potrebno da donese teške odluke pred sveobuhvatan mir.

Sistem koristi male radarom navođene rakete da raznese projketile poput onih tipa "kaćuša" dometa pet kilometara i 70 kilometara, kao i mine.

Razvoj je podstaknut ratom izraelske vojske protiv Hezbollaha u ljeto 2006. i trosedmičnom ofanzivom na pojas Gaze krajem 2008. godine.

Svako presretanje projektila sistemom "Gvozdena kupola" koštat će 10.000 do 50.000 dolara, dok palestinske rakete staju oko 500 dolara.

Barak, međutim, upozorava da bi rat u znak odmazde zbog žrtava u raketnim udarima koštao Izrael 1,5 milijardi dolara dnevno.